söndag 20 november 2016

Fast-food och ISK

Jag kan drabbas av lite grubblerier emellanåt. Pengarna kommer in på kontot i samband med lön, och jag investerar dessa. Men snart kommer också en dag när kapitalet har blivit avsevärt mycket större, och bostadsköpet närmar sig, och hur skall jag att bete mig då?


Många sparare laddade inför Amerikanska presidentvalet, och jag var säker på att Clinton skulle stå som ensam segrare, men så blev det inte. Dagarna innan valet sålde jag min räntefond, eftersom jag behövde få loss pengar. Jag gissade att börsen skulle åka berg och dalbana, vilket den också gjorde. Som vanligt är det svårt att förutse hur mycket enskilda aktier kan tappa i samband med ett presidentval? Både Swedish Match och Hemfosa gick ned några procent, men i efterhand inser jag att jag var för tidig på köpknappen.

Totalt blev det:

Hemfosa: 80 st.
Swedish Match: 20 st.
ICA-Gruppen: 8 st.

Nåväl, direktavkastningen steg med några kronor, men inga enorma belopp. Till våren kommer jag sannolikt att ha passerat 2000: - , vilket är roligt. Men otålig som jag är vill jag att allt skall gå fortare. Jag misströstar inte eftersom jag har haft en god värdeökning de senaste 1,5 året. Mina investeringar har givit mig strax över 10 000: - utöver insatta pengar, och då har jag inte räknat in min kommande direktavkastning.

Jag har för närvarade inget case som jag tittar på just nu, utan kommer att diversifiera mitt kapital så att indexfonderna fortfarande är tongivande. Allteftersom mitt kapital växer inser jag att jag också borde lära mig mer om mitt kommande bostadsköp: fast eller rörlig ränta, vilka områden är attraktiva, vad har jag för skyldigheter när jag äger en bostadsrätt?

Jag var nyligen i Göteborg och hälsade på en barndomsvän. Hon har sedan tidigare förstått hur jag börjat med aktier och fonder, och blev lite nyfiken eftersom hon också sparat lite på ett räntekonto. Vi började diskutera ämnet ekonomi, och jag ville dela med mig om vad jag hittills lärt mig. Jag försökte ledigt förklara vad en indexfond var, och hur ett ISK-konto fungerade. Efter att jag orerat ohämmat i 10 min sade hon: - Du pratar om saker som jag aldrig ens hört talas om, och det låter väldigt avancerat? Jag tänkte på vad hon sagt, och började dra mig  till minnes när jag själv hörde talas om: ISK-konto, kapitalförsäkring, dolda-indexfonder, diversifiering osv. Det är verkligen inte enkelt när man aldrig haft en relation till ämnet, så jag försökte förenkla mitt resonemang. Jag valde att använda mig av en metafor där ”fast-food” ingick.

- "Ponera att du besöker en hamburgerrestaurang. Väl framme vid disken kan du se färggranna menyer bakbelysta av skimrande neonrör. Allt ser aptitligt ut, och du vet att du ändå inte orkar laga mat när du kommer hem, och därför väljer du fast-food. Personalen gör arbetet åt dig, lagar maten och serverar den. Efter en dryg timme är du hungrig igen, och inser hur du blivit lurad. Du fick i dig maten snabbt, men inser i efterhand hur dåligt näringsinnehållet var."

Genom att använda på hamburgermenyer som en liknelse för bankernas aktiva förvaltning, så började min vän successivt fatta galoppen.

Jag fortsatte: - Om du tar pengarna du skulle lagt på en värdemeny, och istället går till lågprisbutik kan du kan välja ingredienser själv, och får mer för pengarna (förutsatt att du läst på om näringsinnehållet). Min vän förstod snart poängen med att välja en nätmäklare istället för en bank, och varför man också skall undvika aktiv förvaltning. Tyvärr insåg vi båda att hon saknade intresset, och samtalet ebbade ut i annat.

Men på mitt arbete ser situationen annorlunda ut, och jag har nu lyckats att få tre stycken av mina arbetskollegor att starta konton hos en nätmäklare, och det känns verkligen roligt.
Samtliga har alla startat ISK-konton, och en av dessa ISK + kapitalförsäkring.

För 1,5 år sedan kände jag mig ganska ensam om mitt intresse för börsen, men det verkar som om intresset smittar av sig nu.3 kommentarer:

  1. Kanonbra att det finns folk som dig som missionerar och för budskapet vidare. Jag försöker det också då och då, och träffar uteslutande på "ovetande". //Dividend500

    SvaraRadera
  2. Det smittar av sig för att du engagerar dem, svårare än så är det inte. Jag pratar ekonomi med väldigt manga människor bade på jobbet och privat. Minst 6 pers vet jag om har öppnat ISK efter ett eller flera ekonomisamtal, snart får jag köpa aktier i eller bli sponsrad av Avanza :-)

    SvaraRadera
  3. Tack killar, jodå jag har kommit igång ganska bra. Det verkar som mitt recept med fonder och aktier har fungerat bra för mig. På aktiesidan ligger jag på ungefär 3,8 % direktavkastning, antar också att det beror på hur börsen rör sig. Jag har inga case på mindre nystartade bolag, men undantag för Hemfosa som bara varit noterat sedan några år tillbaka.

    SvaraRadera