onsdag 11 januari 2017

Året som gått

Nedan har jag lagt ut hur min ISK-Portfölj för bostadssparande presterat under senaste året. I den övre bilden kan vi se jämförelsen gentemot OMX 30 där portföljen presterar märkbart bättre än jämförelseindex. 

I den nedre bilden redovisas SIX30 Return Index och även där följer min portfölj index som jag hoppats. 

Just nu närmar jag mig nästa milstolpe: 150 000:- och det känns ibland helt absurt hur fort det gått. 

Under våren 2016 började jag göra mina första aktieköp, och jag valde bolag på marknaden som jag känner igen och som sannolikt inte kommer att försvinna imorgon. 

Hela 2015/2016 har präglats av ett ämne: flyktingmottagande och integration, och därför började jag snart att styra min portfölj mot bostad och byggande. Vi har dock ett moln över oss i form av en bostadsbubbla, inte för att efterfrågan är mättad utan för att vanliga Svenskar inte kommer att kunna möta prissättningen på marknaden. Det blir allt vanligare att folk finansierar handpenningen på bostäder genom att teckna blanco-lån, mycket dumt säger jag. Personligen vet jag inte hur en brusten bostadsbubbla kommer att påverka bygg och bostadsbolagen, och därför kommer jag framöver att vikta min portfölj bättre. 

Indexfonderna

Om jag utvärderar fonder gentemot aktieköp så måste jag säga att indexfonderna varit överlägsna. Det tog tid att pröva sig fram bland fonderna, och ett tag tappade jag greppet och var uppe i hela 8 st. Detta bidrar till överdiversifiering, och bidrar inte till någonting konstruktivt. Jag gick igenom mina fonder på nytt, sålde av några stycken och behöll de mest lyckade köpen. 

SPP aktiefond USA har gått upp hela 23% sedan jag påbörjade sparandet 2015. Vidare har Spiltan Investmentbolag Indexfond tillsammans med DNB Global Index också gått väldigt bra. Att sedan Swedbank Robur Access Asien och Didner & Gerge legat efter beror på att de nyligen är köpta, och innehaven i dessa fonder behöver mer tid på sig. Dunderglöggen

I julas gjorde jag min första glögg, och nu under vintern var det läge pröva den. Jag måste säga att den blev över all förväntan. Glöggen behöver ändå ett år för att mogna, och för att den skall sätta sig i smak och karaktär. Under jobbets julfest tog jag med två liter och bjöd mina kollegor, och samtliga var glatt överraskade och blev sittandes med en leende på sina läppar. Jag passade även på att ta hem en Tegnér & Son starkvinsglögg som en jämförelse, men den visade sig vara ganska uddlös mot min hemgjorda glögg.

Recept Dunderglögg

Till en kostnad av 50 kronor litern har jag nu fått fram ett recept som säkert slår fler av de bättre sorterna på systembolaget. Dufenkrooks glögg kostar 109:- kronor litern, och är annars en glögg som jag brukar uppskatta. Sammanfattningsvis går det att få en både starkare glögg, och som dessutom har en djupare smak genom att använda färska ingredienser.

Pant & Klant

Under sommaren påbörjade mitt experiment "Pant & Klant" för undersöka huruvida man kan investera pengar på börsen som kommer från pantburkar. Det visade sig gå alldeles utmärkt! Sedan jag gjorde mitt mina första inköp i Byggmax och Cloetta så har dessvärre OMX30 lyst rött, så jag har ännu inte vunnit jackpot på mina investerade 96 kronor.

Spartips

Detta är en av vändpunkterna i mitt sparande: att lära sig att avstå från onödiga utgifter, och börja göra saker på egen hand. Jag sammanställde en lista över hur man lätt kan spara pengar varje månad.

Spartips - Länk

Under denna rubrik har jag lagt in allt från recept till hur man uppgraderar en MacBook Pro för lite pengar. Några av mina största vinster under 2016 handlar dock om att lära sig undvika onödiga utgifter. Jag har sparat pengar på att: laga mer mat själv, skaffa E-faktura och jämföra abonnemang: tv, internet, mobil. Vidare har jag fått ned kostnaden för mitt mobilabonnemang genom att betala av mobilen helt, så slipper den utgöra en månadskostnad. Jag håller kvar i min gamla mobil, och struntar i erbjudanden om en senare modeller.

Början på 2017

De första veckorna på det nya året har präglats av oro för volatilitet på börsen. Innan det Amerikanska presidentvalet sålde jag av min räntefond för dryga 15 000:- och mycket riktigt dök Stockholmsbörsen. Jag investerade pengarna i Swedish Match, ICA-Gruppen och Hemfosa, men den förstnämnde har tyvärr legat på dipp sedan i oktober. Jag ser dessa köp som långsiktiga, och håller tummarna för att Swedish Match skall repa sig. Att sedan kronan har blivit svagare mot dollarn, tillsammans med att andra tobaksbolag i USA har konkurrensutsatt Swedish Match verkar varit bidragande faktorer till motgångar i portföljen. ICA-gruppen har också haft en tuffare period under december och januari månad, men det är min förhoppning att bolaget repar sig snart.

Jag sitter nu och tvår mina händer och inväntar vårens utdelningar. Det känns lite pirrigt i magen eftersom det nu är första säsongen som jag mottar utdelningar från samtliga innehav.

I dagarna såg jag om filmen "The Big Short" och började skruva på mig. I mitt eget huvud började jag bygga upp skräckscenarion, detta eftersom jag saknar en krigskassa och numera ett räntesparande.

Jag sitter allena och ställer mig själv frågan:

- Håller min portfölj för en börskrasch, utan likvider och en räntefond?

- Svar ja, jag tror faktiskt det. Men det tillskriver jag att mina val av indexfonder skapar den diversifiering som jag strävar efter. Mitt mål fram till vårens utdelningar är att låta indexfonderna återigen utgöra 60% av portföljen, samtidigt som jag återupptar mitt sparande i Spiltan Räntefond.

Under 2016 har jag lyckats inspirera fem personer att bli kunder hos Avanza, och det känns bra.
Jag är helt nöjd med de erfarenheter jag gjort sedan vårens första aktieköp. Det känns som min relation till börsen pågått längre än 1,5 år, men tror det har att göra med omvälvande insikter.

Som person är jag uppenbarligen dubbel, med ett förflutet inom humaniora, konst och pedagogik.Men jag gläds över hur jag upptäckt en ny sida hos mig: sparande och investeringar.

Jag önskar er alla ett fint 2017 på börsen.


Mvh VÄL
4 kommentarer:

 1. Precis samma utfall som du, mina indexfonder smiskade min aktieportfölj gul o blå och då har jag ändå bara stabila bra utdelare. (kanske det som är felet, börsraketer saknas :-)

  Jo jag tror nog våra portföljer klara en kris, frågan är om våra nerver gör det....

  Jag har det omvända förhållandet,60% aktier och 40% fonder. Jag hoppas på en bättre utväxling nu de första åren men ju närmare målet jag kommer så växlar jag kanske över igen till 40/60. Det känns lite tryggare med fonderna och så länge de presterar har jag inga problem med vad som genererar pengarna.

  SvaraRadera
 2. Du kanske har rätt, våra portföljer håller nog för sämre väder. Jag kommer dock att fylla på min indexfonder fram tills i vår för att vikta om, just nu ligger jag nästan 50/50. Innehavet i Swedish Match och ICA kunde börjat bättre, men å andra sidan har jag handlat på min när dessa legat på dipp :)

  Tack för titten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo men jag brukar kolla din fina sida och läsvärda inlägg och jag nämde faktiskt dig i ett av mina inlägg för inte så länge sedan :-)

   Radera
 3. Årslön på banken i lättåtkomligt sparande för att sedan gå över helt till Aktie/Fondmarknaden. Nerverna är det värsta i marknaden. Du försöker time:a marknaden och det är sjukt jobbigt för nerverna. Det viktigaste är riskhantering och jag rekommenderar att du kollar på Bubo aktieanalys & utbildning. Tänk att du ska överleva alla robotar. De som är hänsynslösa.

  SvaraRadera