onsdag 14 juni 2017

Att unna sig någonting också!


Sedan sparandets början 2015 så har jag levt ganska enkelt. Jag har snålat med: mat, kläder, glasögon, undvikit tröstshopping mm. Men jag har alltför sällan unnat mig någonting, därför är det nu dags. 

Jag är Apple användare, och mycket av det har kommit genom att jag arbetar med teckning, måleri, foto till vardags. Min Apple dator köptes ny 2013 och har dessvärre blivit seg i samband med nya operativsystem, en förlegad mekanisk HDD mm. Jag kommer att kosta på mig 5000: - för att få den inlämnad och servad med nya RAM-minnen + en tuffare SSD. Jag har gjort ett fotojobb i denna månad, vilket gav 2000:- inte mycket pengar, men det täcker installationskostnaden för nya komponenter i datorn. 

Jag har kämpat på bra och sedan länge passerat mitt första delmål, vilket var 100 000: - och ligger nu närmare 200 000: - Nu är jag på sådana summor så att ränta på ränta-effekten blir kännbar. Det är inte min avsikt att nu luta mig tillbaka och strunta i sparandet, men nu vill jag ha ett bra arbetsverktyg och därför hottar jag upp min Imac. 

Jag är kvar på arbetet, eleverna har flyttat ut för sommaren och avslutningen var väldigt fin. Enligt sedvanligt manér så känner jag ångest inför sommaren. Sanningen är att jag gillar att jobba, och jag får problem att företa mig saker på egen hand. Jag är beroende av ett schema i vardagen, annars kan jag bara bli passiv och sittandes. Är det bara jag som gillar att arbeta, träffa folk regelbundet via jobbet, få utmaningar på regelbunden basis?

Det finns nu gott om tid för eftertanke, och det är svårt att inte bli filosofisk i relation till ämnet ekonomi. Jag är fullt medveten om att pengar aldrig kommer fixa mig som person, men om man använder pengar rätt så kan dessa ge nya möjligheter. Ekvationen "Ränta På Ränta" skrämmer mig samtidigt, detta eftersom den är så enkel - varför känner inte alla människor till detta? Ju mer pengar som jag placerar, desto mer pengar drar jag in. Någonstans kommer ämnen som girighet in: är det rättvist, profiterar jag på någon annan? 

Eftersom jag gjort mig av med Swedish Match så känner jag mig ändå lite lättare till mods, och mig veterligen har jag inte många andra uppenbart destruktiva bolag i portföljen. 

Jag gör mina sista dagar nu på jobbet, och nästa vecka är jag ledig. Sommaren spenderas hemma med börspoddar, min blogg, långa promenader men också resor till övriga familjen på annan ort. Jag skall försöka unna mig ledighet nu, komma ned i varv även om jag blir rastlös, men antar att det är en del av min natur. 

Mvh VÄL


7 kommentarer:

 1. Igenkänningsfaktorn är stor efter att ha läst ditt inlägg. Förut hade jag inga problem med att spendera pengar men nu tanker jag alltid efter två gånger om jag verkligen behöver saken. MEN när man väl bestämt sig så ska man inte ha någon ångest. Man får sluta att tänka i termer som att de pengarna hade gjort sig bättre på börsen eller räknat hur många aktier man kunde köpt istället. Man måste faktiskt leva också.
  Jag har samma problem som du att jag gärna vill ha åtminstone delar av min semester planerad. Jag vill inte ligga i hängmattan hela tiden utan lite planerade småsaker gillar jag att ha som aktivitet. Nu har jag flera hobbys så det brukar inte vara något problem.
  En sak som jag kommit på och som hjälpt mig att "tagga ner" är att ge tusan i att gå in på avanza och kola mitt konto. Det finns där och oavsett hur börsen går så får jag ju mina utdelningar, varför ska jag in o glo var enda dag? Gör jag affärer är det en annan sak men det där småtittandet det bara fördärvar. Det är som att gå och småäta godis hela tiden, meningslöst.

  // Procentpanik

  SvaraRadera
 2. Tack så mycket för ditt svar, vad glad jag blir! Skönt att höra att man inte är ensam. Jag är fortfarande för optimistisk i hur mycket pengar som jag kan lägga undan varje månad, därför fallerar saker alltid i månadsskiftet. Jag är dålig på att leva, vet liksom inte hur man gör? Alltför ofta förblir jag passiv, men när folk bjuder upp så är jag alltid på. Det stämmer så väl att även jag vaktar mina slantar alltför hårt. Nu tog jag loss lite ur portföljen för att köpa presenter till familjen i samband med födelsedagar, där mina pengar gör sig rätt - inga stora summor dock. Jag skall försöka att följa ditt råd beträffande att släppa besattheten av portföljen ett tag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du kan ju prova att släppa lite och se vad som händer. Har man inga pengar att handla för så är det nästan bara irriterande att gå in och checka till sina innehav, det är ändå aldrig några dramatiska rörelser och det blir lite roligare om man väntar några dagar. Under tiden så letar man upp någon ny sak att hitta på. Du som fotograferar, har du provat att kryssa fågel? Det kan ta upp hur mycket tid som helst :-)

   Radera
  2. Utmaningen är att finna frid och vara nöjd utan att känna att man måste göra en massa saker som kostar pengar hela tiden. Personligen så tror jag att om man är på jakt efter nästa dopaminkick så är man inte riktigt nöjd med sitt liv. Man är på flykt någonstans. Jag är mer på Procentpanik:s filosofi. Försök undvika att stirra blint på innehaven på kontot och låt pengarna jobba ostört. Det är enkelt att fastna i siffrorna och börja göra "prognoser". Jag vill ju kunna glömma kontot i 30 år och sen komma tillbaka när det är dags för pension.

   På samma sätt som att undvika jojobantning så är det ens livsstil som behöver förändras. Det är då överskottet kommer automatiskt.

   Radera
 3. Härligt att höra att det strax är semester. Det kan vi behöva :)

  Kul att se att vi har många överlappande bolag. Hemfosa tror jag starkt på, men är ett bolag som jag kan lite om och inte har plockat in i min egna portfölj. Vore spännande om du skrivit något kring dem.

  Själv ska vi iväg en sväng till London, men först blir det hem till mor för att städa :D

  SvaraRadera
 4. Roligt att du svänger förbi min sida. Jag har varit på din sida och kollat läget, och det första som slog mig är att vi har många innehav som svarar mot varandras. Jag ville skriva några rader på din sida, men det gick inte utan att lämna sin mail. Läste ditt inlägg beträffande depressioner, och jag är i samma sits som du. Modigt av dig att skriva om det. Jag gillar den sammanhållna estetiken/designen på din sida. Skall läsa lite mer när jag får tid. Mvh VÄL

  SvaraRadera
 5. Hej! Är ny och fastnat lite på din blogg. Gillar dina detaljer du går in på grymt jobb och lyckad fortsättning 👍

  SvaraRadera