lördag 7 oktober 2017

Ibland händer mirakel

I slutet av september gladdes jag över hur jag nått min milstolpe 200 000:- Detta skedde i samband med att jag satt in över 8000: - till Avanza 27:e september, men sedan dess har börsen svängt ytterligare. Under en och en halv vecka har mitt kapital vuxit från 204 760:- till 210 158:- och däremellan har jag inte tillsatt ytterligare pengar, utan pengarna har arbetat själva.Jag tillskriver detta mitt nya ISK-Konto "Hembio och högtalare" som legat på minus sedan december 2016 äntligen har börjat ta sig, samtidigt som min kapitalförsäkring har vuxit nästan 30 % sedan juni 2016. Det enda som jag idag deppar över är hur jag inte haft mer kapital där.

Jag valde att satsa på Johnson & Johnson, Activision Blizzard, Ubisoft och Abbvie.
Jag är medveten om växlingsavgifter och källskatt som skall dras i samband med utdelningar, men är ändå väldigt nöjd när jag tittar på den procentuella avkastningen. Inget av ovanstående bolag ger mig stora utdelningar just nu, men om vi tittar på kursutvecklingen för dessa bolag kommer jag sannolikt att tjäna en bra hacka här om jag fortsätter. För närvarande har jag endast 21 976: - i samlat sparade min kapitalförsäkring, men innehaven har gått som tåget.

Mitt samlade sparande har genererat 34 182: - med alla utdelningar återinvesterade, detta är alltså den totala värdeökningen på mina samlade tillgångar. Vid enstaka tillfällen har jag avvikit från min sparkvot, tagit ut mindre summor om det krisat, men överlag har allt gått fint.
Man säger: - ”Man ser inte skogen för alla träden”. Jag tror faktiskt att jag kan applicera samma uttryck på mitt dilemma – ”Varför händer ingenting med mina pengar?” Svaret är som ovan, - du står för nära och blir därför hemmablind. När jag sedan backar och ser över graferna sedan starten 23:e juli 2015 så ser jag enorma skillnader. Inte heller får jag glömma att investeringarna jag gjorde för två år sedan är fortfarande högaktiva, och arbetar för fullt.

Hoppas att allt är bra med er, här klirrar det i kassan.


Mvh VÄL4 kommentarer:

 1. Härligt att du har kommit en bra bit på vägen med ditt sparande. Du har inte funderat på att försöka få upp din sparkvot lite? Med din lön skulle jag iallafall satsa på att spara undan 10 000 kr varje månad. Jag har själv det som ett minsta mål varje månad och det har gett en otrolig bra utveckling för portföljen, framförallt de senaste 2 åren. När portföljen blir större med tiden kommer jag dock dra ner på sparandet och låta investeringarna jobba mer. Ränta på räntan effekten är fantastisk :-) Det man ska komma ihåg är att även ränta på räntan fungerar negativt när man har skulder. Av den anledningen försöker jag hålla mig skuldfri både idag och i framtiden.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 2. Tack Slimis för ditt inlägg. Jag har amorteringar från CSN på dryga 2000:- kronor i månaden som tillkommer. Visst kan jag klara 8000:- och jag lade undan 8500:- denna månad istället för 7000:- men det är det sistnämnda beloppet som jag minst lägger undan varje månad. För många är ändå 7000:- ganska mycket pengar. Sedan jag träffat en ny partner har jag ändå prioriterat lite mer nöjen sedan jag vi träffats. Jag är nu mest nyfiken på hur portföljen kommer att utvecklas när räntan utgår från 200 000:- gissar att det kommer går lite snabbare nu :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att du gör en bra avvägning där. Det värsta som finns är att man har för lite marginaler kvar och risken är att man blir less på att spara och avbryter det helt. Sen kommer det olika stadier i livet och sparandet går upp och ned. Men varje krona som sparas och får arbeta ifred på lång sikt. Alla har olika strategier, men jag vill helst inte röra mina aktiefonder för att finansiera inköp av lösöre. Jag håller dock inte med Slimis att dra ned på sparandet när portföljen växer då jag inte har en förutbestämd belopp på hur stor portföljen kommer vara.

   Radera
 3. Jag kommer att pausa mitt sparande i två månader nu, detta för att beta av köpet av sängen 20 000:- denna tog jag räntefritt eftersom jag tyckte att det var dags - jag hade aldrig ägt en finare säng. Men jag närmar mig mitt ursprungliga mål nu 250 000:- och är väldigt nöjd med det :)

  SvaraRadera