fredag 6 juli 2018

Negativ utveckling - Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Att Spiltans Aktiefond har gått sämre tillskriver jag en skakig omvärld med Trumps galna upptåg. Börsen har överskuggats av: handelskrig, risk för räntehöjningar, infekterade världskonflikter kopplat till kärnvapen. 


Trump uttrycker sig som vanligt flagrant kring handelstullarna, men dessa kan bli mildare än vad som anförts och kan öppna för intressanta lägen på aktiemarknaden. Och kanske detta kanske appellerar mer till aktiva investerare som söker korta positioner på marknaden. 

Spiltan aktiefond har sina kärninnehav i Investor.

I Investors inledande årsredovisning 2017 , "Ordföranden har ordet", skriver Jakob Wallenberg följande:

"Innovation och konkurrenskraft utgör fortsatt kärnan i de svenska exportframgångarna, och därför är jag djupt orolig för vissa hot mot frihandeln och därmed våra företags affärsmöjligheter. Hotet mot den globala frihandeln, den enskilt viktigaste förutsättningen för ett fritt flöde av varor och tjänster, är fortsatt mitt största bekymmer. Varje år har jag upprepat detta budskap, men i år är jag mer orolig än någonsin. Visionen om en global, multilateral ordning, eroderas gradvis av kortsynt nationell protektionism."

Nedan kan vi se Investors graf under senaste året. 

 
Allt detta har spelat en stor roll för börsen överlag, och givet att många investerare avvaktar på en överlag orolig marknad. 

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Jag tänkte att vi kan börja med att titta på innehaven i Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Som fonden antyder baseras större delen av fondens innehav på Sveriges största investmentbolag, men kanske allra störst Investor.

Fondens främsta Innehav

Investor
Lundbergföretagen
Kinnevik
Industrivärden


Vid en enkel jämförelse mellan Spiltan Aktiefond och investmentbolagen sida vid sida, kan vi ser tydligt hur fondens utveckling pekar i samma riktning som investmentbolagens index. Jag har tidigare varit lite orolig för hur fonden presterat, men blev tryggare när jag inser fondens bredd genom dess kärninnehav i investmentbolagen. Att fonden backar speglar snarare än rörig omvärld, snarare än kvalitén på fondens sammansättning.  


Fonden har en total kostnad på 0,25%. Detta blir alltså på beloppet 
(0.0025 x 50 000 = 125 kronor). Jag bedömer indexfonden som fortfarande mycket prisvärd i relation till hur den presterat över tid.

Det är omöjligt att sia kring vad som kommer att hända framöver på marknaden. Donald Trump skakar om världsekonomin, och skadar mer än vad han tillför. Vi får helt enkelt se om aktiemarknaden kan stabiliseras över tid, för att 2018 har hittills minst sagt varit oroligt.

Hur har VÄLs portfölj utvecklats sedan årsskiftet?

Hela våren har varit turbulent, och jag hoppas på att det snart planar ut. Sedan årsskiftet har portföljens samlade innehav ökat 5,09%, vilket jag anser är normalt. Mina portföljer brukar ge en samlad avkastning runt 10% om året, och det börjar se bra ut med tanke på hur jag investerat flitigt i mina innehav. Ränta på ränta-effekten gör sig påmind, och sprången framåt bli större för varje år som går.

Senaste månaderna har jag börjat pressat tillbaka viktningen 40% aktier 60% indexfonder, men behöver lägga in ytterligare 13,5% i fonderna eftersom jag ligger för tungt i aktier. Jag är medveten om att det är samma tillgångsslag, men trots detta vill jag ha mer fonder än aktier. Vad som är nytt är hur jag lagt över 30 000:- i räntesparande, detta för att skapa lite mer stabilitet.

Utdelningarna går framåt också, och jag har i skrivande stund minst 5000:- årligen som kommer in på kontot. 2018 är inte slut än, därför illustreras inte hela beloppet i grafen nedan :)Det är lätt att bli hemmablind, och själv ser jag inte att det går framåt. Men om jag backar till 2015 så kan jag glädjas åt resultatet.


Njut av sommaren och ha det VÄL


 

2 kommentarer:

 1. Hej VÄL.

  Härligt att portföljen växer på :-) Angående Spiltan Aktiefond Investmentbolag unviker jag själv fonden. Förutom 0.25 % i avgift så har ju även investmentbolagen en förvaltningsavgift. Fonden innehåller även investmentbolag jag inte vill äga. Fonden känns lite som fond i fond samtidigt som 0.25% avgift blir rejält mycket mindre avkastning om man ska spara på lång sikt. Direktäger istället de investmentbolag jag vill och slipper då de investmentbolag jag inte vill äga samt denna fondavgift. Visst är det bekvämt att köpa fonden men samtidigt kan det vara värt att räkna på om man tycker det är värt kostnaden på lång sikt. Ha en trevlig sommar även du :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 2. Hej Slimis

  Det stämmer det du säger, det blir lite "Fond i Fond". Med tanke på att jag även äger Investor utöver detta, så kan det tänkas dubbelt. Men jag gillar Spiltan i relation till pris, samt hur historiken ser ut. De tillfälliga dippen speglar nog alla investmentbolag, således resten av OMX30. Jag har även lite annat som jag shoppat på sistone som "Ocean Yield" "Fortnox":) Som vanligt är jag hemmablind, kollar börsen för ofta - och då känns allt som pengarna inte rör på sig.

  Kollar in din sida idag

  Mvh VÄL

  SvaraRadera