måndag 15 oktober 2018

Dramatik på börsen

Det har varit turbulent på börsen. Under föregående veckas första ordentliga fall tappade jag 18 000: - under några dagar, men jag antar att det är pengar som jag kommer att få igen. 

Under senaste månaderna rört mig mer mot index och räntefonder. Men jag kan inte påstå att jag varit aktiv när det kommer till varken litteratur eller dagstidningar. 

Den såpa som nu utspelar sig i riksdagsvalets kölvatten har jag tröttnat på ordentligt. Ingenting kan få mig till att lusläsa Svenska Dagbladet, där jag är prenumerant.
Det har helt enkelt varit för mycket andra ämnen som upptagit min tid.

Min relation till min flickvän är påverkad av det faktum att hon sjukskrivits för utbrändhet, och jag själv har bytt anställning efter 8 år. Jag trivs mycket bra på mitt nya jobb, det gör jag men det är också mycket att ta in på en gång. 

Sedan jag passerade min milstolpe 300 000:- så har jag positivt nog börjat ruttna på att bevaka börsen. Det betyder inte för den skull att jag slarvar med sparandet; pengar läggs undan varje månad, även om beloppen varierar. Jag har haft väldigt många utgifter under senaste halvåret; allt från: glasögon, säng, två av mina vänner haft gift sig, och detta har givetvis föregåtts av svensexor.

Att jag betraktar det avmattade intresset av mitt sparande som positivt är hur jag kan leva lite mer här och nu; 300 000:- finns på kontot, och kommer att jobba åt mig oavsett om jag kollar eller inte.

Det finns en sårbarhet i vardagen som jag sällan varit uppmärksam på: hälsan som vi alla tar för givet, och vad spelar pengar för roll om vi mår skit?

Tankar om livets förgänglighet sveper förbi mig varje dag. Jag har passerat 40 strecket, vilket givetvis medför att man kanske inte får behålla sina föräldrar/förälder, eftersom dessa så småningom går ur tiden.

Jag har nog nått en livsstilsförändring där jag hittat en medveten strategi i sparandet, men lägger den tvångsmässiga besattheten åt sidan. Pengarna växer inte mer för att man kollar börsen 10 ggr om dagen.

Hösten har gjort sitt romantiska intåg, och jag hjälper min flickvän med dammsugning, diska och laga mat.

Allt detta känns bra, och jag märker hur jag är mer här och nu.


Ha det VÄL3 kommentarer:

 1. Rätt gött när det där lugnet infinner sig och inte hela ens existens snurrar runt kontot på avz/nordnet.
  Så sant att det finns mycket annat i livet som är viktigare och precis som du skriver upptäcker man kanske inte det förrän man blir sjuk o dålig.
  Jag håller tummarna och hoppas att din flickvän tillfrisknar men det där med utbrändhet kan ta lång tid att reparera....

  SvaraRadera
 2. Hej VÄL.

  Det man ska prestera idag på jobbet är inte alltid långsiktigt hållbart. Ser bara hur många som går in i väggen av de som jobbar inom vården. Som tur har jag själv klarat mig än så länge. Hoppas hursomhelst din flickvän mår bättre snart och blir frisk igen. Ta hand om er.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 3. Tack både Slimis och Procentpanik. Ni har så rätt i allt ni skriver.
  Hoppas att även ni har flyt på börsen, men viktigast av allt - livet överlag.

  Mvh VÄL

  SvaraRadera