onsdag 19 december 2018

Har hittat min livskvalité!

Hej på er! 

Inser emellertid hur jag inte skrivit någonting under en dryg månad. Jag känner inte vidare stor oro för det heller, men om någon enstaka person läser det jag skriver så kanske jag varit saknad ha, ha.

Sanningen är att jag har bakat mest!


Jag har blivit biten av surdegsdjävulen; bara själva titeln på detta låter olycksbådande!

För en månad sedan började jag laborera med surdeg, vilket egentligen bara är en naturlig variant av jäst. Man tillverkar helt enkelt en egen jäst gjort på vatten och mjöl.

Mitt första bröd som jag gjorde var emellertid en skandal. Degen påminde mest om en klibbig, flytande kotte. Själva surdegsmixen luktade kräk när jag tog den ur kylskåpet. Det färdiga brödet var oätligt, och dög bara till att döda inbrottstjuvar med.

Var som föranlett mitt brödbak var ett break från aktier, vilket jag behövde.

Sedan jag gjort mina första stora misslyckanden insåg jag hur jag sög på att baka! Jag såg det som en utmaning att lära mig tämja den mest basala, och förmodligen den äldsta tekniken bakom brödbak (Ok, har ingen koll på om det verkligen är den äldsta, försöker mest bara verka smart och initierad). Nu har jag ändå börjat få ordning på mina första fina bröd, och säger bara: skam den som ger sig!


Börsen har varit deppig ganska länge nu, och jag har slutat att kolla av hur mitt kapital ligger. Jag accepterar helt enkelt att volatilitet är återkommande, och börsen kommer alltid igen.

Sedan Black Friday har jag shoppat en ny TV (LG OLED 55"), vilket kostade mig 
13 500:- Det vrider sig lite i magen när jag tvångsmässigt bryter mot mitt heliga kodex när det gäller sparande. Men de senaste tre åren har jag matat mitt ISK-Konto till leda. Så, nu ville jag ha en bättre tv, och jag drar på mungiporna sedan den satts upp på väggen. 

Min relation till sparande menar jag har utvecklats under senaste månaden. Jag är inte lika tvångsmässig i min bevakning av kapitalet, utan nu tar jag mig tid att göra saker som jag mår bra av. Pengar i mängder ger inte en människa livskvalité, utan där måste varje individ komma underfund med vad man vill pyssla med? 


Börsen har varit dopad under de senaste decenniet, och vi har haft en högst onaturlig uppgång. Många refererar till börsens återgång som en korrigering, och förmånliga priser följer därefter. För mig som passerat 300 000:- har jag inte varit lyrisk efter tillbakagången, men får försöka fokusera ett faktum:

- Man utvecklas inte när man jämt glider på en räkmacka!

Jag tror även detta gäller investeringarna; rejäla sättningar föranleder en kraftfull shopping på börsens rea.



Tack för att ni läser, och jag lämnar er med en länk till Sebastian Boudet.


Ha det VÄL i jul, och önskar er ett gott nytt år




2 kommentarer:

  1. God jul och gott nytt år! Fortsätt spara även när det är surt.

    SvaraRadera
  2. Brödbakets ädla konst får dig att må bra, då är det sådana grejer du ska göra! Själv har jag faktiskt lagt kameran på hyllan. Jag har pausat en av mina favorithobbisar. Nu är jag som ett substitut ute och går varje dag mellan 1 timme och 1.5. Gjort så i snart 50 dagar och det känns så himmla bra. Från att ha varit nummer ett roligast så är numera börsen förpassad till nummer tre eller fyra. Man inser att det bara är förkastligt att logga in varje dag, nu gör jag andra lite roliga saker...
    Jag vill önska dig en riktigt god jul min vän, ta vara på dig så hörs vi efter nyåret.
    // PP

    SvaraRadera