söndag 11 december 2016

Didner & Gerge Aktiefond

För de läsare som följer mig vet hur jag känner för indexfonder; jag gillar dem. Jag brukar vanligtvis investera i billiga fonder och försöker uttyda hur dessa presterat historiskt. Avgifterna skall vara låga, och indexfonder brukar sköta sig själva. Möjligtvis går jag in och korrigerar någon gång i halvåret.

Vad jag tycker är viktigt när jag köper fonder är att se över riskspridningen. Jag är därför noggrann med att ha flera branscher och världsdelar representerade: Europa, Asien, USA, Sverige mm. Därför har jag placerat i:

Spiltan Aktiefond Investmentbolag
SPP Aktiefond USA
Swedbank Robur Access Asien
DNB Global Indeks

Men utöver dessa har jag även Spiltan Räntefond Sverige, som inte är en indexfond utan placerar i räntebärande papper.

Didner & Gerge Aktiefond


Jag kommer nu bredda mitt innehav med en ny fond: Didner & Gerge Aktiefond. Fonden skiljer sig från mina tidigare köp i både avgift såväl som aktiv förvaltning. Förvaltningsavgiften ligger på 1,22% men detta uppvägs av hur bra den utvecklats historiskt.  Om vi tittar på värdeökningen sedan 2013 ser vi att fonden ökat över 140%. Fonden är en aktiefond som till 90% investerar i aktier och aktierelaterade överlåtbara värdepapper. Jag passade även att lägga in en jämförelse med den populära Avanza Zero, och jag tycker mig åtminstone se en tydligt skillnad.
10 största innehav
NamnBransch (aktier)Löptid (räntor)Landkod%
Danske Bank ASFinans-DNK9,5
Nordea Bank ABFinans-SWE9,4
Volvo AB BIndustri-SWE9,1
Hennes & Mauritz AB BKonsument Cyklisk-SWE8,3
Atlas Copco AB BIndustri-SWE4,7
Skandinaviska Enskilda Banken AB AFinans-SWE4,7
Svenska Handelsbanken AFinans-SWE4,7
Swedbank AB AFinans-SWE4,7
Trelleborg AB BIndustri-SWE4,6
Indutrade AB

Året närmar sig sitt slut, och det är tid för lite vila.

Jag passar på att ta det lugnt över julen, fortsätter att bygga på min portfölj med denna fond. Jag är liksom många andra förtjust i den direktavkastning som högutdelande aktier ger, men jag måste ligga också ligga steget före. Det går inte att uteslutet investera i aktier med hög utdelning, utan att väga in risker. Direktavkastning fungerar visserligen som en buffert vid kursfall och kan väga upp enskilda förluster. Men i detta fall väljer jag det bästa av två världar: billiga och stabila fonder med god avkastning + aktier med generös direktavkastning.

Didner & Gerge Aktiefond - Morningstar Rating


8 kommentarer:

 1. Det ska bli spännande att se hur det går med din nyinvestering. Om 6 mån eller 12 månader måste du lägga upp en första rapport på detta. Du kan ju jämföra med fonderna du redan har. Men hur räknar du ut vad du betalat för fonden i avgift på ex. 6 mån.? // Procentpanik

  SvaraRadera
 2. Jag har inte räknat på enskilda avgifter, men kan nog göra det framöver. Får kolla med Avanza när beloppet dras för enskilda fonder. Vi får hoppas på att fonden håller måttet :)

  SvaraRadera
 3. Det ser ut som om förvaltningsavgiften dras en gång per år. Det blir svårt att säga hur mycket kapital som kommer att gå bort utav 1,23% och detta måste ställas i relation till hur mycket som jag lägger in, men vi får se om detta lönar sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det så enkelt att räkna? Om vi tar ett exempel med två olika fonder, du satsar samma kapital i under samma tid att den du betalar 1,23% för måste gå 1,23% bättre än ex avanza zero där det är noll I avgift. Norman avgiften skrämmer mig en aning då du ska betala 10631:- på tio är. Det är 1063:-/år i avgift. Nu har jag ju inte hållit på så länge och kanske tanker fel men jag spanade précis på min bästa fond i år DNM global indeks och den har gått + 12.75% och avkastat 1402:- OM fondavgiften varit 1,23% hade jag alltså bara fått ut ca: 339:- ?
   Frågan är väl hur mycket en sådan fond måste prestera bättre för att det ska löna sig att ha den? Spännande som sagt att följa din test.

   Radera
 4. Jag misstänker att det inte blir svårt för fonden att bräcka Avanza Zero om vi tittar på historiken, men visst svider den högre avgiften. Vi får helt enkelt se hur fonden utvecklas framöver. Men jag tror att det kan vara värt det om vi ser till den historiska avkastningen. Det är bara att pröva för att se var jag landar. Vi Avanza kan man skapa grafer för jämförelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej Avanza zero tycker jag allvarligt talat suger! Trist statistic och jag är glad att jag droppade den tidigt I våras och satsade på annan fond istället. Zero fyller sin funktion men den överavkastar knappast, då är ju spiltan investment bra mycket roligare. Ja det ska bli roligt att följa din resa med D&G.

   Radera
 5. Avanza Zero fungerar inte bättre än en räntebaserad fond, efter ett år låg jag marginellt på plus. Även om indexfonder endast följer index så torde de ge ett annat mervärde över en längre tid. Indexfonder innehåller aktier, olika innehav i olika brancher. Men aktiekurser brukar klättra uppåt över tid, torde inte det återspegla en värdeökning i resp. fond?

  SvaraRadera
 6. Avanza Zero har inte gått så bra vissa perioder. Men tittar man sedan starten av fonden tycker jag man har fått en helt ok avkastning. Precis som du skriver kommer fonden öka i värde när innehaven blir mer värda. Ska skriva en kommentar om din Didner & Gerge fond på min blogg :) Mvh Slimis

  SvaraRadera