tisdag 8 september 2020

Tillbaka efter lång frånvaro


Hej kära vänner!

 

Jag trodde själv att jag lagt ned bloggen, detta eftersom mitt huvudmål var uppnått. Lägenheten är köpt och jag har lämnat det sociala utanförskapsområdet. Det har nu gått ett halvår, och jag känner mig nöjd med hur saker utvecklades.

 

Mina innehav hade ett värde av 410 000:- när jag slutade spara, varav 15% gick till kapitalinsatsen på lägenheten 336 750:- eftersom bostadsrätten kostade 2 245000:-

Kvar efter köpet i börsvärde, januari: 73 250:-

Jag har handlat en del möbler och leksaker sedan januari, men trots det har jag mer pengar kvar än precis efter köpet. Mitt nya sparande börjar alltså inte på noll, vilket känns skönt.
 
Mina nya innehav är nog ganska trygga: Axfood, ICA, Castellum, Investor plus några passiva indexfonder med låga avgifter. Aktieinnehaven har hyfsad direktavkastning, men kommer inte generera så höga utbetalningar i början.
 
Som tidigare nämnt så cashade jag ut för ett halvår sedan, och sålde när mina portföljer stod på en "all time high". Jag har inte mkt pengar på börsen idag, kanske 80 000:- fördelat på aktier och fonder.
 
Jag kommer att fortsätta att gå in på börsen och rida på denna nedgång. Men jag satsar framöver på stora bolag som jag vet inte kommer att gå omkull. Det kommer att ta tid för mig att komma upp i belopp som faktiskt ger utslag på kommande utdelningar.
 
Självklart lider jag med alla er som har samlade besparingar, samt större belopp på börsen just nu. Vi befinner oss i en massiv slakt och "Survival of the fittest" klingar i mina öron; vilka bolag är bäst rustade för denna kris.
 
Jag arbetar inom skola, och det allt är öppet som vanligt. Det är svårt att sia om huruvida man redan haft Corona eller inte. Men mig veterligen så har jag inte dragit på mig ens en förkylning.

 

Mitt fokus ligger nu utanför det rent materiella. Jag har under sommarmånaderna i snitt cyklat 4 mil om dagen, och har totalt gått ned massor av vikt under senaste året. Jag började på 86 kg, är är numera nere på 71 kg. Jag har tro det eller ej börjat pröva meditation, vilket hjälper mig under en lång pendling. 

 

Jag söker nya jobb för att komma närmare min nuvarande bostadsadress. Pendlingen har blivit för krävande och krafterna har börjat sina. Visst har det funkat att kliva upp väldigt tidigt, men jag tog aldrig in i ekvationen HUR det skulle påverka min arbetsinsats på jobbet. 

 

Well, well - jag får se över vad jag kan påverka, och lämna resten. Om någon har några tacksamma aktietips så tar jag gärna emot. Många av mina gamla innehav har skjutit i höjden, och det känns inte längre värt att satsa där eftersom de ligger för högt. 

 

Det känns skönt att vara tillbaka, och ha ett visst fokus. 

 

Mvh VÄL

 


 

8 kommentarer:

 1. Hej! Du har en mkt fin portfölj med stabila verksamheter men varför inte köpa in något bolag med lite högre direktavkastning inför 2021 (typ ngn annan fastighetsaktie, telekom, pref-aktier eller varför inte banker om man vågar)? Eller vill du hellre satsa på tillväxtbolag?
  Jag tror att min nya Go-to-investering kommer bli XACT Högutdelande och där kommer jag pytsa in pengar lite då och då när den dippar för att få riskspridning och utdelning.

  Ha de fint haj.
  VGI

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för fint svar!

   Nu har jag varit borta ett tag, men har aldrig pysslat med pref-aktier, men vet vad dessa är. Jag får väl se till att jag är väl diversifierad. Men jag snubblar nog över lite fler tips framöver.

   Tack för dina fina ord.

   Mvh VÄL

   Radera
 2. Howdy partner! Gött att höra från dig. Spontant tänker jag att enskilda aktier alltid är risky business. Du ska inte ta och doppa tårna i indexfondsträsket? Det fina är ju att de är självrenande utifall att något bolag konkar. Vi kör en kombination av Lysas fondrobot (70% av pengarna) och sedan på Avanza kör vi Spiltan investmentbolag + Avanza Global. Funkar finfint och man slipper ligga sömnlös.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thanks IGMR: Jag har redan några indexfonder som jag lagt ut i vänstra marginalen :) Men vad jag måste passa denna gång är likvider. Jag har varit för girig tidigare och missat hela konceptet med "krigskassan". Men jag håller med "Stock-picking" samt förälskelse i högutdelande aktier kan lätt förvandlas till finansporr :)

   Radera
 3. Så du har köpt dig fri från problemen. Hur funderar du kring när din nuvarande bostadsort kommer att drabbas av liknande saker som det stället du valde att flytta från? Kort sagt, hur ser dina planer ut på en 10-15 års horisont?

  SvaraRadera
  Svar
  1. - Ah, om min nuvarande ort skulle kunna chansera till ett tyngre socialt upptagningsområde? Well, jag vet inte om jag lever om 10 eller 15 år, så den växeln har jag inte dragit än. Jag bor ändå centralt, vilket torde borga för att värdet på bostäder gallrar ut ovälkomna gäster. Att ha förkovrat sig, eller skaffat sig en utbildning är inte synonymt med att man är en helylle person. Men jag har både bott och arbetat i tyngre områden, och vissa saker vill man bara flytta ifrån.

   Med vänlig hälsning, VÄL

   Radera
 4. Hej VÄL och välkommen tillbaka till bloggosfären.

  Kul att allt går bra för dig på nya jobbet. Som du skriver finns det många fördelar att ha lite närmare till jobb. Har själv pendlat ganska lång den senaste tiden. Dels får jag tanka mer men det sliter även mycket på bilen. Det kostar som sagt att ha långt till jobb. Fördelen med arbetsplatsen jag är på just nu är att jag trivs väldigt bra. Men det optimala vore en bra arbetsplats närmare hemmet. Gällande ditt sparande är ju amortering ett alternativ om du tycker det är dyrt på börsen. Men förhoppningsvis arbetar dina sparpengar bättre på börsen över tid. Men det kan ju komma fina köplägen även i framtiden och då kan det ju vara kul med lite kassa.

  Fortsatt lycka till på din resa.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 5. Välkommen tillbaka! Råkade bara surfa in här idag och såg att du hade skrivit ett inlägg. Just nu är sparandet sjukt tråkigt. Mina Scandic Hotels går bara ned ned ned. Men om jag glömmer de i 10 år så borde de återhämta dig. Om inte bolaget har gått i konkurs då, men annars är det som vanligt. Ju tråkigare jag har, desto bättre är sparandet. Sambon slår alltid mig för hon bryr sig inte liksom. Kör mycket Lysa. Men det är så tråkigt. =(

  SvaraRadera