torsdag 12 mars 2020

Timing - Jag hann i tid!

När mitt seriösa sparande började under 2015 så hade jag inte någon fast sparhorisont. Jag hade dock en ide om hur mycket pengar som jag trodde mig behöva för att kunna köpa boende.Målet var satt till 500 000:- och jag stannade när jag nådde 410 000:-

Jag bodde i Stockholmsområdet där jag fram till förra året hade en fast relation. Relationen bröts dessvärre när kärleken tog slut. Det fanns inga incitament för mig att stanna i den stora staden eftersom bara jobbet höll mig kvar. Idag har jag flyttat närmre mina föräldrar, syskon samt syskonbarn i min gamla hemstad.

Många härute i forumet uppmanade mig att tänka långsiktigt, och pengar som var avsedda för bostadsköp hörde inte hemma på börsen. Jag var av inställningen att; om vi drabbas av en djup kris så får jag vänta ut den.

Jag sålde innan Corona

Vi har dock haft en stadig uppgång på börsen under de senaste 10 åren, och denna lyckosamma resa ser ut att ha tagit ett abrupt slut. Ekonomer vittnar om lika stora sättningar som finanskrisen 2009, och Corona är skurken. Inte har det blivit bättre att ett handelskrig på olja utbrutit mellan de största aktörerna som en följd av pandemin.

Jag sålde emellertid alla mina innehav under sommaren 2019, och det visade sig vara sunt. I efterhand skulle jag definitivt säga att det rörde sig mer om tur snarare erfarenhet av ekonomi.

Om jag fortsatt stäva efter att nå målet på 500 000:- hade jag emellertid får vänta länge innan jag sett skymten av beloppet, just för att denna sättning verkar bli långvarig. Även om läget efter Corona ebbar ut, och flertalet drabbade återhämtar sig liksom efter en djupare influensa, så har detta skapar ringar på vattnet som inte går att återkalla.

Jag har köpt mitt boende och trivs med lgh - målet är uppnått och jag skall förväntas vara glad.

Men övergången sedan flytt har visat sig dränera mig på energi. Jag kliver upp vid 05:00 och är oftast hemma vid 18.00

Tåget rullar in på station nära hemmet efter en lång arbetsdag. Jag gäspar när jag kliver av tåget och promenerar hemåt. Väl innanför dörren häktar jag av mig axelväskan, släpar mig till soffan med en kopp kaffe. Jag inser hur alla butiker stängt eftersom det är sen kväll, och jag får invänta helgen för viktigare planerade inköp. 

Min bostad används för övernattning, men mycket av tiden spenderas på jobbet eller med SJ. Jag misströstar inte, utan betraktar detta som en övergång i jakt på nya arbeten. På jobbet är ledningen underrättad om mitt nya pendlingsavstånd, vilket sannolikt kommer få en negativ utveckling på min löneutveckling eftersom de inte vet vilket ben jag står på?

 - Skall läraren stanna kvar, eller skall han gå?

 Ekonomin, och hur jag tänker

Pengar och sparande är reducerat till en abstraktion. Kvar i potten efter alla utgifter i samband med flytten är ca: 80 000:-, även om beloppet kraftigt reducerats sedan pandemin. Värdet på pengar för egen del har delvis urholkats. Pengars värde måste ställas i relation till vad dessa skall användas till.

   Det är en sund tanke att gå in och satsa på börsen nu, och jag kan betrakta det som en större rea. Kanske sätter jag upp nya mål framöver? Men utan ett klart mål är kapitalet en del av en mystifierad hypotes: -Vad betyder egentligen dessa ettor och nollor om dessa frikopplas ur sitt sammanhang?

Det handlar alltså inte om; hur mycket pengar du har - utan snarare vad dessa skall användas till?

Nu skall nya mål sättas upp, som inte handlar om pengar och ekonomi. Detta beror på att pengarna fullgjort sitt syfte - jag har gjort min hemläxa, nått målet och cashat ut.

Semester och en ny strävan

En klumpsumma har spenderats på en ny cykel. Jag har gjort de första jungfruturerna och trampat förbi de platser där jag växte upp. Jag småler för mig själv, blir nostalgisk när jag filosoferar över hur livet utvecklar sig och var man kom ifrån - och hur allt blev. Jag drömmer om nya möten med spännande människor, varma sommardagar fria från stress och pendling.

Med vänlig hälsning

VÄL

6 kommentarer:

 1. För min del har det bara varit positivt när arbetsgivaren trott att jag varit på väg att sluta - dvs. hög löneförhöjning för att hålla mig kvar...
  Jobbigt att långpendla, hoppas du på sikt kan få ett mer lokalt jobb.
  Mvh FBM

  SvaraRadera
 2. Jag blir orolig för dig. Hoppas att du kan hitta en arbetsplats som du trivs på. Det där med pengar är bara en passus om man vantrivs på sin arbetsplats. Finns inget som är värt det. Du får tänka att restiden sliter och kostar pengar. Jag kanske i min enfald tror att det blir busenkelt för dig att hitta en ny arbetsplats, närmare dig. För min del så är det naturligtvis ett blodbad om man hitta symboliken. Men denna gång säljer jag inte. Jag köper istället och det kommer att återhämta sig. Vill du vara tråkig så köper du Latour B för dina pengar, eller varför inte en indexfond och sen glömma den.

  SvaraRadera
 3. Hej Prius, finns ingen anledning att vara orolig just nu. Jag kan dock känna besvikelse, dels på mig själv men även bristande förutsättningar som jag fått via arbetet. Men det är bara att ta nya tag och inte backa på ansvar. Även jag blöder ekonomiskt, men sitter still i båten och ser hur nedgången är bred och inte kopplad till enskilda innehav. Jag kommer sannolikt bli mer offensiv dessa månader och gå in hårdare på börsen. Historiskt har börsen alltid vänt. Att shoppa en indexfond verkar smart just nu. Vi får hålla koll på hur nedgångarna påverkar utdelningarna, om enskilda företag sänker sina utdelningar.

  Tack för omtänksamma orden.

  Mvh VÄL

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera