lördag 20 maj 2017

Ett år av livskvalité - Bloggen Fyller År

I denna månad är det ett år sedan jag började blogga.


Det är så mycket som jag lärt mig, och var inte fel ute när jag initialt skrivit för att lära mig om ekonomi. Alla bloggare som följt mig har följt mig har givit mig ovärderliga råd om: strategier, om vilka konton som skall användas till vad, uträkningar av direktavkastning och mycket mer.


Jag gick in i Avanza 2015-07-24 med lite över 50 000: - och dessa har tillsammans med insättningar vuxit till nuvarande 173 671: - på lite mindre än två år.

Detta har varit en tid av massor av förtret eftersom 2015 inte var ett roligt år på börsen. Med tanke på att jag har en bakgrund inom konst och humaniora: foto, måleri, språk mm så var dessa ämnen helt väsensskilda från ämnet ekonomi, och jag kände mig helt vilse. Jag tror nog att jag varit min största kritiker utifrån min bakgrund, men bevisligen kan alla starta ett ISK-konto och göra enkla investeringar. 

Mitt recept

Köp billiga indexfonder med låga förvaltningsavgifter innan du satsar på aktier! 
Jag gav mig ett helt år där jag uteslutande läste på om indexfonder, gjorde jämförelser mellan deras innehav, förvaltningsavgifter, exponering gentemot världsdelar osv. Detta var för att bli lite varmare i kläderna innan jag började med mitt andra kapitel: högutdelande aktiebolag. 

Jag bestämde mig för följande koncept: billiga indexfonder skulle få utgöra 60% av min portfölj, och resterande 40% av aktiebolag som är etablerade på marknaden, och som inte riskerar att gå i konkurs i första taget. Läxor som jag gjort under tiden

Jag har delvis missat hur aktier och indexfonder egentligen är samma tillgångsslag, vilket bidragit till hur jag odlat illusionen om att vara mer diversifierad än vad jag egentligen varit. Därför har jag också börjat att skjuta till pengar till räntefonder + ett sparkonto i Avanza för buffert och en krigskassa. Min aktieportfölj har presterat över förväntan, och jag har nu sammanlagt erhållit över 3000: - i utdelningar, samtidigt som enskilda innehav rusat i höjden: Investor, Activision Blizzard. Jag kan känna vemod över att jag inte köpt mer i Activision sedan aktien gått väldigt bra, men det är lätt att vara efterklok. Indexfonderna har varit mest effektiva att generera avkastning, och de har visat sig vara mindre volatila än enskilda bolag.

Buffert & Nöjen

Jag måste lära mig att tänka omvänt! I mitt huvud inbillar jag mig att jag måste vara fulltecknad hela tiden, annars är det slöseri med tid. Men alltför många gånger har jag blivit tvungen att bryta loss kapital ur pengamaskinen för att jag inte haft råd i vardagen. Därför kommer jag nu använda Avanza Collector som ett konto för: nöjen, krigskassa och buffert. 


Första året är det tråkigaste

Det tog mig ett år att passera 100 000: - men där började också mina innehav att arbeta på riktigt. Jag förstod redan innan jag nådde ovanstående belopp att avkastningen var relativ till kapitalet: Ju mer pengar i tillgångsslagen, desto bättre arbetar de – förutsatt att man gjort läxan innan.

Idag kan jag pusta ut lite mer eftersom jag vet hur portföljen arbetar, och vilken karaktär identitet den börjat få. Jag har en investeringsstrategi så kombinerar vassa indexfonder + högavkastande aktier. I efterhand kan nog min strategi betecknas som; en med högre risk, men jag tänker ge mitt kapital tid.

Mål och framsteg


Mitt mål har varit att skrapa ihop 300 000: - detta mot bakgrund av att jag tidigare spenderat förtjänsten jag gjorde på en försäljning av familjens sommarstuga, vilket var samma belopp. När jag spenderade pengarna var jag student, och jag ansåg att jag behövde dryga ut kassan. Att spara ihop beloppet handlar delvis om att ge mig upprättelse, och visa för mig själv att jag inte är en slarver längre. Pengarna skall sedan gå till att köpa en bostadsrätt i ett mer attraktivt område.
Nu springer kapitalet iväg allt snabbare, och framstegen ökar i takt med utdelningar och kursökningar. Detta har bidragit till att jag hela tiden omvärderar mina mål. Världshändelser och förändringar inom den privata ekonomin gör att jag inte kan bestämma när jag förväntas vara framme i mål. I skrivande stund tror jag att jag kommer fortsätta efter mitt huvudmål är nått, just för att jag nått ”ränta på ränta effekten”; portföljen lever och frodas, och den drar in pengar åt mig.

Det går lättare och lättare nu, och jag är tacksam över alla bloggare som följer mig.


Mvh VÄL6 kommentarer:

 1. Bara att säga grattis! Mvh //Dividend500

  SvaraRadera
 2. Tack Dividend, skall kika igenom din blogg idag - finns alltid tänkvärda saker att läsa där :)

  SvaraRadera
 3. Grattis till jubileet! Du är på god väg att få "upprättelse" för gamla synder - härligt!

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
 4. Det kommer att ta en stund, men det känns som om det är det rätta att göra. Snöbollen är i gång, och den rullar allt snabbare. Jag har tjänat på att läsa in mig på diverse tillgångsslag och dess utveckling, tror inte att jag hade fått denna avkastning på bank :)

  SvaraRadera
 5. Stort grattis till ettårs jubileet! Som vanligt läser jag din blogg med stort nöje.

  // Procentpanik

  SvaraRadera
 6. I have been reading your posts regularly which is specially for populäraste indexfonderna .I need to say that you are doing a fantastic work. Please keep it up the great work.
  populäraste indexfonderna

  SvaraRadera