torsdag 3 januari 2019

Året som gått

Detta har utan tvekan varit mitt tuffaste år på börsen hittills.

Vi har sett en korrigering efter att priserna på aktiemarknaden varit alldeles för höga. Följaktligen har spararna varit mer restriktiva med sina investeringar i relation till: stigande räntor, handelskrig  i Mellanöstern och Trumps åtstramningar gentemot Kina. 


Mina innehav i Bostadssparandet/ISK-Kontot har backat enormt mycket, och jag ligger numera minus 208,40  kr, vilket känns konstigt - men jag tänker på sparandet långsiktigt. Prius var vänlig nog att lämna en kommentar på min sida och påtalade hur "Inte ens ett flertal indexfonder skyddar spararen på breda nedgångar", och detta har jag fått känna på.

Sammantaget har OMX30 fram till dagens datum backat närmare - 12% under ett års tid, och så klart att detta blir kännbart för alla investerare. Av mina indexfonder är det SPP aktiefond USA backat mest, hela 20% sedan hösten, men som fortfarande gått bäst under året. Indexfonderna har fortfarande presterat bättre än OMX30.


 Indexfonder


Mest besviken över mina investeringar och utveckling har varit Ubisoft, där jag var säker på att julhandeln skulle boosta aktien ytterligare. Under juli månad köpte jag på kurs: 102 Euro, och kursen står idag på 67.54, och jag hoppas att detta vänder – speciellt när Ubisoft inte har några utdelningar. Vid köptillfället av Ubisoft hade jag sålt jag ICA och Skanska för att istället gå in i Ubisoft med 20 000:- kronor; antar att man aldrig kan förutse snabba vändningar. Det fanns en rädsla för att jag skulle missa en ytterligare stegring av aktien, men det är lätt att vara efterklok. Genom detta försakade jag också utdelningar under 2018.

Utländska Innehav


Sammantaget; alla konton inräknade ligger jag nu minus 8972: - och därför är detta inga glädjekalkyler. Det största tappet kommer alltså primärt från USA tillsammans med Frankrike.
Nuvarande Direktavkastning

Abbvie: 38.90 x 23 = 895 kr
Activision Blizzard: 3 x 10 = 30.9 kr
Axfood: 7 x 49 = 343 kr
Castellum: 5.3 x 60 = 318 kr
Fortnox: 0.25 x 72 = 16 kr
Handelsbanken: 5.50 x 102 = 561 kr
Hemfosa: 4.8 x 223 = 1070 kr
Investor: 12 x 29 = 348 kr
J&J: 32 x 7 = 229.04  kr
Ocean Yield: 6,76 x 146 = 738.76
Saltängen: 9.8 x 80 = 784 kr
Ubisoft: 0


Uträknad Direktavkastning: 5333/ 135 000 x 100 = 4 %

Direktavkastning: 4 %

Total Utdelning: 5333: -Sammanlagda aktieutdelningar under 2018 har varit 5465: -

För de som följt mig vet ni har jag satt passiva indexfonder framför aktieutdelningar. Många sparare drömmer om att slå index, och statistiskt sätt krävs enorma mängder erfarenhet för att göra det, och en mängd tur.

- När man tror att man kan förutse marknaden; är man som mest illa ute. 

Läxor att lära från detta år är:

1.    Jag är inte missnöjd över hur mitt kapital varit fördelat mellan aktieinnehav eller indexfonder; men måste bli ödmjuk inför att kraftiga korrigeringar förekommer.

2.    Jag har valt att sätta en annan livskvalitet framför sparande denna gång. Efter många år fann jag kärleken och har valt att lägga mer pengar på nöjen istället för sparande, vilket passat mig detta år. Även om jag försakat en del nöjen, så hade börsen backat ändå – och jag hade fortfarande gjort förluster. 

3.    Jag har nu ett spännande år framför mig, och detta år passar mig att bli mer offensiv i mitt sparande och trycka undan mer pengar när börsen dippar, för att jag vet att jag kommer att få igen detta i det långa loppet. Men framförallt; köp inte när enskilda aktier haft en längre uppgång är brännande heta. 


Jag hoppas att livet behandlar er VÄL och önskar oss alla ett bra 2019 på börsen  


Mvh VÄL

10 kommentarer:

 1. Punkt ett är väldigt bra skrivet. Vi är ändå ganska gröna på börsen och har aldrig varit med om en riktig nedgång, höstens ras var en liten korrigering och det är precis så börsen fungerar. Kan man bara inse detta så klarar man av spelet lättare. Det kommer bättre och sämre dagar.
  Ha ha, jag har en sambo som sparar i fonder (delvis efter mina rekomenderingar) hon har fått ett par smärre utbrott denna hösten pga nedgångarna och gastat om att hon har förlorat pengar. Jag vänder mig sakta om och frågar hur länge hon tänkt spara? 18år blir svaret. Jag sa till henne att komma tillbaka om 10år så ska jag ta den diskusitionen med henne då!
  Ha det gött så hörs vi..

  // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hjälper min sambo också och nu har hon hamnat på minus och så fungerar börsen. Helst ska man inte logga in överhuvudtaget. Kör på autospar och komma tillbaka om 10 år. Att stirra på värdet på sitt innehav är inte bra för psyket. Speciellt inte när det går ned.

   Radera
 2. Hej VÄL.

  Du får vara tacksam att du presterat bättre än index det senaste året även om du ligger lite på minus. Gällande Ubisoft kom jag ihåg att jag blev lite orolig när du sålde Skanska och Ica och investerade dina pengar där. Nu har ju Skanska inte gått så bra och Ica hållit sig stabilt. Men just att du köpte när UBisoft hade ökat så mycket i pris på kort tid. Nu är jag inte alls insatt i Ubisoft och dess verksamhet och det kan mycket väl vart så att bolaget förtjänar en högre prislapp. Men jag brukar själv vara försiktig att köpa när bolag jag vill äga ligger väldigt högt i kurs vilket bolag det än är. När ett bolag stiger rejält i pris på kort tid ökar även värderingen och framtida förhoppningar. Det kan då krävas väldigt lite negativt för att kursen ska falla rejält igen. Många köper tyvärr bolag när de presterar som bäst och kursen står på topp. Sen kommer en sämre period och aktien går ner. Då säljer man sina aktier för att bolaget inte presterar som man vill. Ja man blir aldrig fullärd när det gäller börsen. Tycker du gör bra i att satsa på en hel del indexfonder iallafall. Det är svårt att slå index över tid och detta sparande är betydligt lättare en enskilda aktier som man måste ha mer koll på.

  Önskar dig en god fortsättning på 2019 och lycka till med dina mål :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 3. Tack Procentpanik för din kommentar:

  Det värmer att tar dig tid att skriva på min sida, och ibland lugna mina negativa tankar. Bra att någon påminner en om att tänka långsiktigt. Jag kan även berätta om min käre far och syster som resonerar på samma sätt: - Jäklar, mina pengar bara backar!

  Jag säger då som du Procentpanik; att de måste tänka långsiktigt.

  Tack som alltid för kommentaren!

  Slimis, roligt att höra av dig med!

  Det är sant att jag köpte Ubisoft på chansning, och jag var rädd för att kursen skulle sticka ytterligare och ville vara med på tåget.
  Som sagt; jag har inte för avsikt att sälja Ubisoft nu, utan är helt övertygad om att dessa kommer tillbaka, speciellt när de har titlar bakom sig som Assassins Creed, Farcry, Rainbow Siege mm.

  Jag har legat back på andra aktieköp förut som Swedish Match, som tog månader innan dessa hämtade sig.

  Men jag kommer ändå att vända blicken mot andra bolag under ett tag nu. Jag hade tagit mig tiden för att läsa Ubisofts rapporter, men ibland kränger marknaden ordentligt ändå. I skrivande stund ligger jag 5000:- back här, och visst svider det i sammanhanget - men jag tror att kursen kommer att vända :)

  Tack för att ni båda skrev Procentpanik och Slimis

  Ha det VÄL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej VÄL.

   Minns när jag låg över 100 000 kr back i Handelsbanken för länge sen. Sen vände det upp och jag tog en vinst på 150 000 kr. Oftast kommer bra bolag tillbaka och att sälja när man ligger minus innebär alltid en förlust. Ibland gäller det att ha lite is i magen. De större portfölj man har de mer minus i kronor blir det när börsen backar rejält. När jag ligger back stora summor för mig brukar jag tänka på de större ägarna i diverse bolag. Vissa kan ligga back flera miljarder vid ett rejält börsfall. I jämförelse med dessa investerare är man bara en småsparare och några hundra tusen kronor är bara fika pengar för vissa. När det går ner är det bara att köpa mer. Tids nog vänder börsen upp och man inser att det inte var så farligt.

   Ha det VÄL

   Radera
 4. Tack VÄL! Det tar emot att spara och ska jag vara helt ärligt så gör jag precis det man inte ska göra. Time:a marknaden. Jag tänkte att efter bolånet är kirrat så skall jag investera pengarna på klassiskt månadsvis. Just nu är jag 95% likvid på det ISK-kontot och tanken är att köra månadsinvesteringar.

  Långsiktigheten är det absolut svåraste. Jag vet hur jobbigt det är att investera när det bara visar rött. Det naturliga är att man slutar investera och gömmer sig under en sten, men jag minns också att de största pengarna jag har gjort på aktiemarknaden var de åren jag glömt att jag matade in 500 kr/månad på Avanza Zero. Risken är alldeles för står att man suboptimerar när man håller på att skruva på sin setup hela tiden.

  Njut av tiden med kärleken. Den är ovärdelig och en ny TV är inte helt fel. Du sparar trots allt 1/3 av din lön. Nu när jag blivit med borätt så kommer jag inte kunna spara i närheten så mycket som jag gjorde förrut. Det kommer bli intressant när man blickar tillbaka 10-15 år senare och man skrattar åt den ångest man hade när börsen hade ett hack eller ett ras.

  SvaraRadera
 5. Tack Prius, gillar dina inlägg på min sida. Jag har fått flera bra tips från dig, och jag gissar att du varit med på börsen bra mycket längre än jag :)

  Jag håller med dig om att investera när allt känns som surast, det är då läget är mest gynnsamt. Jag har viktat om mot indexfonder några månader nu, och skall börja fylla på med stabila utdelare from nästa lön.

  Hoppas allt är VÄL med dig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag började köpa aktier runt 99. Men jag är en klassisk småsparare , köpa på toppen och sälja på botten. Så det är egentligen ett under att man knappt tjänat några kronor på börsen de senaste 20 åren. Jag sparar ju åt min son och där gör jag verkligen som jag lär. Jag sparar varje månad sen han föddes, trots att det är blodrött, -10% hittills. Så vad är det som gör att hans pengar inte är lika viktigt som de pengar jag har på ISKn. Det där med mental bokföring, där vissa konton inte är lika viktigt som andra. Så där är jag tillbaka på mitt automatspar. Det tuffar på, även när man blundar.

   Radera
 6. Precis som du är jag relativt ny på börsen och även långsiktig i mitt sparande.

  Har insett att jag inte stör mig speciellt mycket på nedgångar, utan tänker 10 år framåt istället, för börsen stiger alltid på lång sikt.

  Har märkt att jag investerar/sparar mer defensivt när börsen svajar mycket, t.ex. i fonder eller på Avanza Sparkonto+, och investerar mer aktivt när börsen verkar hämta sig.

  Handlar sällan i nedgångar utan mer när jag har likvider eller när något av mina innehav står i ett bra pris.

  Så fungerar jag, och för mig känns det bra.
  Tryggpension

  SvaraRadera
 7. Tack för kommentaren "Tryggpension".

  Det stämmer som du säger; man måste se sina investeringar som långsiktiga, annars blir man lätt nog besviken. Den pågående korrigeringen på börsen är bara "The Name Of The Game", det är bara att vänja sig och acceptera att det är så som det kommer att se ut framöver. En indexfond brukar snitta ca: 8% per år, och det är därför att har viktat min ISK-Portfölj så jag har mer passiva indexfonder in denna. Det gäller bara att undvika aktiv förvaltning eftersom dessa fonder oftast är oskäligt dyra.

  Önskar dig lycka till under kommande börsår.

  Mvh VÄL

  SvaraRadera