söndag 31 december 2017

Året som gått - En kort rapport

Jag sitter och ser över mina innehav och är jag glad. En indexfond snittar runt 8% per år, och här ligger största delen av mina pengar. Men mina portföljer har genererat mer än ovanstående + utdelningar. Under året har jag haft en del utgifter som har bromsat portföljernas värde. Mestadels har det varit konstruktiva utgifter: ny säng, glasögon, men också unnade jag mig en leksak (en ny förstärkare) där jag avsatt pengar för ändamålet på ett separat konto.
 
Jag hade gått runt med samma glasögon i nästan 10 år, vilket var en skam. Den gamla sängen som jag sov på saknade ben, var skitig och hade en bredd på 90 cm. Två st. fräscha glasögon inhandlades, och ett av dessa var solglasögon med specialslipning för nedsatt syn. Sängen kom från MIO ”Dream” och kostade närmare 20 000:- Att gå från suddig blick, till en glasklar tillvaro och dessutom sova som en kung har varit värt utgifterna.


Under året har mitt samlade kapital ökat med 13.61% vilket ändå är något. Mitt ISK-  Bostadssparande gick upp 12.47%

Utdelningar under detta år från ISK + Kapitalförsäkring blev: 3253:- men så drogs även 25:- kronor i utländsk källskatt. Jag redovisar endast en blid från mitt huvudsakliga ISK-Bostadssparande eftersom utdelningarna från KP var högst marginella på 150:-
Om vi däremot granskar mina utländska innehav har dessa gått upp nästan 40% under året. Jag valde att närma mig tv-spelsindustrin med Activision Blizzard + Ubisoft, och ångrar mig inte.


Nuvarande Direktavkastning 

Abbvie: 16,19 x 8 = 130 kr
Activision Blizzard: 2.30 x 10 = 23 kr
Axfood: 6 x 47 = 282 kr
Castellum: 5 x 80 = 400 kr
Duni: 5 x 64 = 320 kr
Handelsbanken: 5 x 77 = 385 kr
Hemfosa: 4.40 x 150 = 660 kr
ICA gruppen: 10,50 x 21 = 221 kr
Investor: 11 x 36 = 396 kr
Saltängen: 9.80 x 40 = 392 kr
Skanska: 8.25 x 51 = 421 kr
J&J: 21.24 x 4 = 94 kr
Ubisoft: 0

Uträknad Direktavkastning: 3724/ 102 342 x 100 = 3,6%
Direktavkastning: 3,6 %
Sammanlagda Utdelningar: 3724: -

I skrivande stund har jag passerat 200 000:- och mitt ursprungliga mål var 250 000:- som jag hoppas att nå inför våren. Just nu har jag inga andra utgifter som ligger och bromsar mig längre. Under nästa år räknar jag med att få in minst 4000:- i utdelningar och det gläder mig.

Det går alltid att sia om hur mycket pengar jag hade haft om jag avstått från ovanstående utgifter, men inser emellertid att: man måste leva också! Under året som gått har jag börjat leva sundare, gått ned i vikt, kommit till rätta med en depression, blivit kär och gått in i en relation.

Kanske det är en sedvanlig maskulin egenskap att fastna i besattheter, kopplade till snålhet och sparande? Sedan sparandets start har jag emellanåt skrattat åt mig själv efter jag läst ”En man som heter Ove”. Under en längre tid drabbades även jag stundom av bitterhet. Att ensam fastna i målet att bara spara pengar har för mig varit destruktivt; jag var tvungen att göra en förändring. Även om portföljen inte presterat magiska siffror har andra delar av livet givit större utdelningar.

Att vakna på nätterna och inse hur man inte längre sover ensam, för att krypa närmre personen man älskar saknar motstycke. Ikväll firar jag inte nyår med syskon och släkt, utan istället med kvinnan jag längtade efter i så många år. 

Det ironiska med detta år var att: när portföljen gick som bäst var jag andligt bankrutt, och när portföljen gick som sämst gjorde jag mina största känslomässiga vinster.

Antar att jag ser på 2018 genom nya glasögon, förälskad och somnar tryggt i en varm säng.

Gott Nytt år önskar VÄL


7 kommentarer:

 1. Gott nytt år på dig kära bloggranne! Man investerar bäst när man har distans till sina investeringar. 2018 blir spännande att möta.

  SvaraRadera
 2. Har följt din blogg och ett tag och är riktigt glad för din utveckling. Att hitta kärleken är som sagt ingen enkel utmaning. Men framför allt hälsan är inget man kan ta för givet. Att stirra blind på sina tillgångar är ingenting värd om man är missnöjd med övriga livet. Håller nog inte med att det är en manlig egenskap att bli besatt. Det beror nog helt enkelt på individen. Som jag har förstått så har du en långsiktig plan. Ett hack i kurvan betyder ingenting om din horisont är långt bort.

  Jag får önska dig ett gott nytt år och lycka till 2018.

  SvaraRadera
 3. Tack Procentpanik samt Prius. Det är roligt att följa er båda och jag kollar in era sidor emellanåt. Det har varit lite sparsamt med inlägg från mitt håll under närmaste halvåret, men antar att jag haft tankarna på annat håll. Jag har inte givit upp sparandet, men varit tvungen att prioritera andra utgifter. Visst kan jag deppa lite över "Hur mycket pengar jag skulle kunnat ha", men å andra sidan har jag vunnit kärlet och komfort. Låt oss ta oss an 2018 med friska tag, lycka till med investeringarna :)

  SvaraRadera
 4. Hej VÄL!

  Grattis till ett fint år med bra utveckling i portföljen.

  Hur mycket fick du i utdelning under 2017? Gärna efter skatt :-)

  SvaraRadera
 5. Hej Framtida Frihet. Beloppet från både utdelare på ISK + Kapitalförsäkring blev: 3253:- men så tillkom även 25:- kronor i utländsk källskatt. Jag lägger mig på 60/40 dvs. 60% indexfonder och de övriga innehaven får utgöras av aktier där flertalet har utdelningar. Activision Blizzard har gått bra i min portfölj, men de delar ut så pass lite. Tack för din kommentar :)

  SvaraRadera
 6. Roligt att du nämnde utdelningarna, måste komplettera mitt inlägg. Tack så mycket för det :)

  SvaraRadera
 7. Fin utveckling VÄL.

  Önskar dig ett fortsatt gott 2018 :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera