Många investerare har för ambition att skapa portföljer som överträffar index, men alltför sällan gör det. När jag klev in på Avanza 2015 hade jag just själv fått hjälp med att knäcka myten om hur aktiv förvaltning hos storbankerna slår index, och att det följaktligen är värt att betala mer för tjänsten. Vidare lärde jag mig mer om bankernas ohederliga "dolda indexfonder" dvs. om hur billiga fonder paketeras om av storbankerna och sedan säljs som aktivt förvaltade fonder till ett högre pris. Man kan alltså snarlika fonder hos nätmäklaren till ett mycket billigare pris.
I Svenska Dagbladet kan man läsa om indexfonder och Warren Buffets
vadslagning, väldigt spännande. Artikel
Idag gjorde jag en jämförelse med mina favoritfonder med billiga
förvaltningsavgifter runt 0.20 – 0.30% och har sedan tittat på hur dessa
presterat mot andra populära aktier köpta under samma period. Med tanke på att
jag släppt indexfonderna fria och inte bytt eller sålt av dessa måste jag säga
att dessa varit stabila, och många gånger överträffat OMX30. Nu är jämförelsen
inte helt rättvis eftersom jag bara nämnt med tre aktier, men det visar ändå på
hur stora svängningarna kan vara. Alltså tre aktier representerar inte en hel
portfölj. Trots det har säkerligen en stor del av Svenska befolkningen haft
sina besparingar investerade i H&M.
Nedan två indexfonder: Spiltan Aktiefond Investmentbolag. SPP Aktiefond
USA.
Tre
aktieinnehav: Hemfosa, Hennes Mauritz, ICA.
Min strategi har varit att låta olika indexfonder skapa en bredare exponering mot världen. Märk väl, en global indexfond kan vara ganska snäv i hur den investerat i övriga världen. Exempelvis har DNB Global index en väldigt stor del i Amerikanska marknaden, se nedan.
Se därför till att sprid ditt kapital mellan fonder
som har en större spridning på alla kontinenter.
Indexfonden: DNB Global Indeks
Vad jag borde gjort inser jag i efterhand är att
separera fonder från aktieinnehav på två separata ISK-konton. Vad som inte
heller framgår av graferna är den utdelning som jag fått på mina aktieinnehav.
Min strategi – jag omprioriterar
Tidigare har mina billiga indexfonder utgöra 60% av
mina besparingar, och de övriga av aktier med god direktavkastning. Men
framöver kommer jag istället öka i indexfonderna.
Jag kan lätt förstå hur många investerare prioriterar
direktavkastning, och hur roligt det är med utbetalningar. Men många gånger har
det bevisats hur passiv billig indexfond slår en egenkomponerad aktieportfölj
över tid. Hennes Mauritz har tappat nästan hälften av sitt börsvärde sedan
2015. Detta får mig att tänka: - Hur hade det varit om många av dessa sparare
haft sina innehav spridda i tre indexfonder? Jag säger inte att indexfonder är
riskfria, tvärtom. Dessa är baserade på aktiemarknaden också, men det finns
även blandfonder om man föredrar det.
Jag kommer nog fram till i vår fylla på med mer räntor,
och vikta om förhållandet så jag får 70/30% indexfonder och aktier. Jag har
inte för avsikt att bli utdelningsinvesterare, utan jag satsar bara på att få
ihop pengarna till en insatslägenhet i en av Sveriges storstäder.
Hej! Ett mycket bra inlägg och jag måste berätta att jag gjorde precis som du beskrev det sista stycket. 2010-12-30 köpte jag 44 stycken HM-aktier för 227,90 kr/styck. 2017-03-17 Sålde jag 44 HM-aktier för 229,90 kr/styck. Mellan perioden 2010-06-22 - 2014-10-06 så köpte jag Avanza Zero för totalt 9500 kr. Dessa sålde jag för 16310,85 kr. När HM peakade runt 350 kr så var värdet ungefär lika mycket som mina indexfonder. Förtjänsten för HM var runt 50 kr, medan indexfonderna gav nästan 7000 kr. Jag håller med dig att enstaka aktier är riskfyllt. Du kan ju lika gärna ha köpt Fingerprint som stiger med flera hundra %, så som du köper HM som störtdykt. Indexfonder har lägre risk så du har fler aktier i olika företag och förhoppningsvis dyker inte hela indexet på en och samma gång.
SvaraRaderaTack Prius för den vänliga kommentaren. Jag vill minnas att jag sett ekonomen Eugene Fama i en intervju dra paralleller mellan stock-picking och finans-porr. Jag tror att alla gärna vill slå index, och hävdar att det kan det genom att vara grundliga i sina efterforskningar - men sanningen är att det är för många faktorer som aldrig går att förutse. Många gånger visar det sig att: de som sitter still i båten också gör de största vinsterna. Många investerare förlorar nog pengar på transaktionskostnader, skillnader i valuta, dålig timing, psykologi osv. Mitt samlade innehav gick upp 13.61% under förra året. Jag har haft viss tur med utländska innehav som gick som tåget, men tror på det stora hela att indexfonderna dragit in mest pengar.
SvaraRaderaTack för titten
De som påstår sig att kunna slå index har ju egentligen ingen anledning att hjälpa andra att tjäna pengar. Då är det bättre att sitta i sin egen kammare och dra in stålar. Tekniskt sett så kan man köpa enskilda aktier i OMX30 för att erhålla index, men Avanza Zero gör det så lätt för dig, utan avgifter. Därför finns det ingen anledning att köpa aktierna själv. Vill man inte köpa enskilda aktier i ett bolag så kan man alltid handla investmentbolagen. Gruppen småspararna som jag tillhör har ju tendens att köpa på toppen och sälja på botten. Känslan att realisera förlusten är skönare än ovissheten. Oftast säljer man försent när börsen har gått ned. Därför är det skönare att bestämma att om en viss aktie går ned till ett visst belopp eller går upp till ett visst belopp så skall man sälja, men jag klarar inte av sånt så därför blir det "buy and hold" och leva på utdelningarna.
RaderaDu är så vis Prius :) Visst förekommer många av mina innehav i OMX30, men så köra jag också med mina vanliga indexfonder. Portföljen tickar framåt, men avyttrar en för dyr fond nu också. Jag gör mindre justeringar hela tiden, men säljer ingenting utan omallokerar.
SvaraRaderaHoppas allt är
VÄL