fredag 5 januari 2018

Nytt mål: 500 000:- Att bli kär i sina pengar!

I början av mitt bostadssparande hade jag siktet inställt på en helt annan del av den stora staden. Vid det tillfället endast skrapat ihop 80 000: - vilket inte är i närheten för vad som behövs i en av storstäderna, men ändå så gick jag på visningar.

Jag förälskade mig i en 2: a med ett mysigt loft som kostade 1,6 miljoner och betingade en kontantinsats på 15% alltså 240 000: -

Tid har förflutit sedan dess, och i skrivande stund har jag redan passerat 200 000: - och inser emellertid hur jag kan sikta högre än tidigare. Även om jag längtar bort från min nuvarande bostad inser jag emellertid att det kan vara värt att härda ut. Jag måste påminna mig om ränta på ränta effekten. De pengar som investerades för två år sedan är i allra högsta grad aktiva, och arbetar fortfarande för mig.

Varför inte sätta upp större mål tänker jag nu?
Jag kunde inte låta bli att infoga en blid av Thomas Kinkade, en kitschkonstnär utan dess like.Uppenbarligen är ett av hans främsta syften med sitt måleri att skapa en såpass friktionsfri bild som möjligt; kort sagt, så trevlig som möjlig utan några tecken på oro. Tänk om verkligheten var underordnad samma melodi, vad mysigt allt skulle vara.

Mitt nya mål kommer därför landa på 500 000: - i kontantinsats. Men jag måste även ta i beaktande kommande räntelägen på bostadsmarknaden när jag väl når målet.

En rädsla som kommer över mig emellanåt är hur: jag kanske förälskat mig i mina pengar alltför mycket när jag når målet?

Jag tror att många härute har drabbats av samma känsla, ju större portföljen växer sig – desto trevligare är den att äga. För mig är det nu lika viktigt att inte bli kär i enskilda innehav, som det är att inte bli kär i portföljen. Min resa har ett bestämt mål – jag skall köpa en bostadsrätt. Men vad som förändrats är en fast sparhorisont. Jag har äntligen lärt mig att det inte går att förutse hur kapitalet förändras: världshändelser, fluktueringar mellan valutor, personliga kriser – allt spelar in.

Jag får helt enkelt betrakta bostadsköpet som en omallokering av kapital. Jag säger inte att det är riskfritt att handla en bostad, och att det finns garantier för en värdeökning. Men med tanke på hur bostadsmarknaden utvecklats historiskt tror jag att det kommer bli bra.

Hoppas att allt är


VÄL

3 kommentarer:

 1. Du har ju helt rätt att man kan bli kär i sina pengar. Det känns som en dopaminkick varje gång portföljen klättrar uppåt. Jag minns i ett av mina inlägg där jag tog upp vikten att frikoppla känslan till pengar. Om du har 200K, 500K, 1 miljon, eller 2 miljoner för den delen. Det finns en stor risk att man blir besatt av tanken. Att man hellre sparar undan pengar och snålar än att använda pengarna till något vettigt. Vad som är vettigt är upp till en själv.

  Jag tror att du behöver tänka i form av en userstory kring din önskan att flytta.

  VÄL vill FÖRBÄTTRA sin levnadssituation och flytta.
  för att UPPNÅ detta skall köp av ny bostad ske.
  För detta behövs en kontantinsats på 500K.

  Du ska inte betrakta bostaden som en investering/omallokering utan du ske det som ett behov som behöver tillgodoses. Om det skulle bli en bostadskrash efter att du har köpt lyan så kommer du må dåligt eftersom en "omallokering" betyder att du har en önskan att pengarna skall bestå i sitt värde. Bostadsrätten finns ju kvar även om den går ned värde.

  Det kan låta som det inte är nån skillnad, men ytterst så är pengar bara ett medel för att tillgodose dina behov. Varken mer eller mindre.

  SvaraRadera
 2. Tack för ditt inlägg. Du har så rätt :) Om jag ser tillbaka på ett tidigare inlägg "Var Mikro-ambitiös istället"

  http://minkvalite.blogspot.se/2017/11/var-micro-ambitios-istallet.html

  Så tänker jag på klippet om Tim Minchum, en väldigt trevlig film som jag länkade till i samma klipp. Han menar att om man är fast beslutet om ett mål som ligger för långt in i framtiden, då riskerar man att bli besviken när man väl är framme. Detta just för att så mycket kan hända på resans gång :)

  Tack för att du skriver

  Ha det VÄL

  SvaraRadera
 3. Jag tror du är fast! Även när du når upp till ditt mål, för det kommer du att göra, det är bara en fråga om tid, så kommer du att fortsätta investera. Jag vet ju att du fattat grejen och även efter du köpt din nya bostad så kommer det att finnas andra mål i livet, resor, bilar, pension osv som du behöver spara till och vad är då bättre än börsen?! Dessutom är det ju stundtals väldigt roligt :-)

  SvaraRadera