tisdag 31 juli 2018

Grattis – Tre År Med Avanza


Denna månad är det mitt tredje år som jag handlar med Avanzas tjänster. Jag har lärt mig mycket på resans gång. Jag har ackumulerat 8130:- i utdelningar sedan start, men har lagt tonvikten på indexfonder.


Under tre år har jag haft en bra avkastning på totalt 35,54 procent med en genomsnittlig effektiv årsavkastning på 10,61%.
Det finns tre viktiga regler som jag alltid förhåller mig till.

   1.  Tålamod
   2.  Spara regelbundet
   3.  Leta osynliga pengar


Tålamod

Tålamodet har enskilt varit en av de större prövningarna för mig. Under mitt första år med Avanza 2015 hade jag flera motgångar. Det var ett trögt år på börsen med genomgående nedgångar, och vidare hade jag svårt att anpassa min sparkvot.

Jag satte in pengar, tog ut pengar från mitt ISK-Konto, bytte fonder, missuppfattade avgifter (SMS aviseringar på köp mm). Kombinationen av en sluttande börs + att anpassa mig till sparandet så blev jag uppgiven i början, tyckte inte att det hände nåt med pengarna? Men jag förstår nu när jag tittar i backspegeln hur mycket tid betyder i sammanhanget. Om man verkligen är envis, så får man pröjs förr eller senare.

Spara regelbundet

Denna regel har jag anammat och klarat av ganska bra. Bekräftelsen infinner sig rätt snabbt när man ser hur pengarna växer efter varje insättning. Jag kan ha en varierad sparkvot, men så länge jag lägger undan pengar så ligger jag oftast på plus. För mig som alltid varit kick-torsk på tröst-shopping så har aktiehandeln blivit en bra terapi: jag kan fortsparande spendera, men än bättre; så ger detta en chans till ännu bättre ekonomi.

Leta osynliga pengar

Detta är kanske det viktigaste förhållningssättet, eftersom det dikterar villkoren för hur mycket du kan lägga undan. Med osynliga pengar menar jag: vad har du för utgifter, och hur kan du få nya intäkter? Jag har kapat kostnader genom: el-avtal, internet, ätit mindre ute, jämfört förvaltningsavgifter för indexfonder, sökt nya arbeten. Detta behöver inte vara jobbigt, och du behöver inte lösa allt på samma dag. För mig har det varit en mognadsprocess där jag acklimatiserat mig till en annan livsstil.

Allmänt råd - Byt jobb!

Antingen accepterar du läget och förändrar vad du kan, eller så skaffar du dig en helt ny arena. I denna sommar gjorde så jag det sistnämnda. Jag blev kallad till en intervju där jag fick ett underbart bemötande från början. Det var en plats där jag omedelbart bekräftades för min kompetens, och vidare följde med det en ansenlig löneförhöjning. 

Att spara pengar genom att använda bättre tjänster.


Internet och tv – Välkommen Universal Telecom

Jag har bytt internetoperatör till Universal Telecom, ett byte som jag inte ångrar. De erbjöd en månadsavgift på 184:- kronor för 250Mbit/s bredband ner, och 100 Mbit/s upp, första 6 månaderna för att sedan höjas till 369:- Med detta följer inte heller någon bindningstid eller startavgift. Alltså denna månad betalar jag endast 204:- kronor (tillkommer avg. för faktura, E-faktura är beställd). 

Sedan jag avslutat mitt abonnemang för internet och tv hos Comhem fortsatte jag med Universal Telecom. Jag kollade knappt på tv med Comhem. Det enda som jag gladde mig åt var nyheterna i HD. Numera använder jag Chromecast för nyheter mm. 


Frisktandvård

Under veckan har jag även gått till tandläkaren där jag har frisktandvård (157:- per mån). I frisktandvården ingår: regelbundna kollar, lagning av hål, röntgen mm. Det är enormt skönt för mig att slippa oväntade utgifter.

Om du är osäker, och ny sparare - välj indexfonder.

Många investerare har för ambition att skapa portföljer som överträffar index, men alltför sällan gör det. När jag klev in på Avanza 2015 hade jag just själv fått hjälp med att knäcka myten om hur aktiv förvaltning hos storbankerna slår index, och att det följaktligen är värt att betala mer för tjänsten. Men aktiv förvaltning är en fälla, så undvik den! Vidare lärde jag mig mer om bankernas ohederliga "dolda indexfonder" dvs. om hur billiga fonder paketeras om av storbankerna och sedan säljs som aktivt förvaltade fonder till ett högre pris. Man kan alltså snarlika fonder hos nätmäklaren till ett mycket billigare pris.

I Svenska Dagbladet kan man läsa om indexfonder och Warren Buffets vadslagning, väldigt spännande. ArtikelPengarna rullar in, och pengamaskinen är i full gång

Ha en trevlig vecka


Mvh VÄL
3 kommentarer:

 1. Helt underbart! Ha en skön vecka du med :)

  SvaraRadera
 2. Bra tips, men personligen tycker jag att aktier är roligare än indexfonder. Speciellt för utdelningar och för att sätta sig in i olika företag.

  SvaraRadera
 3. Det är sant Minimalistspararen, det är roligare med aktier. Men för enskilda sparare som sätter ihop en egen portfölj är det sällan dessa kontinuerligt slår index. Även om man får in utdelningar täcker dessa ibland bara kapitalförluster. Alla har sin egen melodi, jag har lite räntor, fonder och även högutdelande aktier.

  Mvh VÄL

  SvaraRadera