måndag 22 oktober 2018

Jag bufflades tillbaka 21 261:-

Den senaste månadens kast i marknaden har varit kännbart. Från början av oktober till mitten backade jag hela 21 261:-


En bekräftelse på att jag dock börjar förfoga över lite mer kapital är kasten och summorna. När jag påbörjade denna blogg var det med avsikt att spara pengar till en bostad. Det tog några år för mig att inse hur mycket jobb man måste lägga ned för att spara ihop några hundratusen. Alla erfarna bloggare rekommenderade antingen; att inte vara på börsen om man har för avsikt att köpa bostad, eller att skippa en tidshorisont!


Min nya giv är att: för pengarna som jag drar in via mitt sparande på börsen, har jag för avsikt att använda till bostad någon dag - en tidsram finns inte!

Nu har jag lär mig min läxa, och börjar förstå hur lynnig börsen kan vara när man tror att bostadsköpet är i sikte. Jag kan vara ledsen över att jag passerade milstolpen på 300 000:- bara för att backas tillbaka till nuvarande 285 000:- gills då fortfarande ens milstolpe, jag det tycker jag.

Jag håller fortfarande att viktar om mot indexfonder, och passar på att fylla på med lite räntor också. Utdelningarna trillar in, några hundra kronor med jämna mellanrum, vilket känns skönt. Det verkar som om jag är framme vid min slutdestination snart: 500 000:- men det är omöjligt att säga när jag kommer att nå målet. 

Vad som är positivt är att jag har bra mycket mer pengar att dra nytta av idag. Ränta på ränta effekten kommer att underlätta nästa 100 000:- som landar i portföljen. 

På fredag är det löning, och jag har gjort min månades budget, och insett att jag för en gångs skull inte har massor av utgifter som äter upp sparkvoten: inga bröllop, svensexor, längre resor, klumpsummor (radiotjänst eller Svenska Dagbladets prenumeration).

Jag kommer nog oavkortat kunna pressa in 12 000:- i sparandet om det vill sig väl. Detta är en direkt följd av att jag bytt jobb, och kulorna har på allvar börjat trilla in. 

Denna månad gick däremot mitt förmånliga erbjudande från Universal Telecom ut (200:- per mån) för 250 Mbit/s som jag hade i 6 mån. Detta har nu gått upp till 369:- per månad. Jag har sedan några månader en NAS som går att fylla med diverse underhållning ;) Jag är just nu för snål för Netflix, men kommer inte att överge Spotify som jag använder hela tiden. 


Hoppas att allt är VÄL


5 kommentarer:

 1. Hallå där. Ett tips för att kunna titta på kvalitetsfilm gratis är www.cineasterna.se Det är en sajt där man kan titta på riktigt bra film med sitt lånekort. Jag kan se två filmer i veckan men det verkar vara olika beroende på vilket avtal kommunen har.

  Annat tips är att kolla www.bredbandsval.se för att byta ditt internetabonnemang när det går ut.

  SvaraRadera
 2. Tack för all input. Jag kommer dock stå kvar på Universal Telecom, men det var bra att du rekommenderade "bredbandsval"som jag annars missat.

  Mvh VÄL

  SvaraRadera
 3. Måste du köpa hela lyan själv? Det kan ju vara läge att kanske köpa en 3:a eller 4:a med din sambo. Då behöver du inte själv klämma fram 500K.

  SvaraRadera
 4. Hej Prius

  Jag lever inte i samma lägenhet med in flickvän nu. Hon har barn sedan tidigare, och vi har börjat det slow. För mig känns målet på 500 000:- som lite av en utmaning, men det får ta den tid det tar.

  Hur har det gått själv, har du flyt på allt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 500K ger dig låneutrymme över 3 miljoner. Det tuffar på för oss. Två månader innan tillträde så har jag gått igenom källaren och packat. Jag lyckades sälja precis när set började dippa eftersom SEB gav en bättre ränta om man hade tillgångar på en miljon hos de. I och med att lånehandlingarna inte är skapade så har jag mest likvider på ISKn hos de. Annars fortgår livet som vanligt. RB hotar med att höja räntan, men vi är väl förberedda ifall det blir en räntechock. Planen är att ha allt rörligt och det finns möjlighet att pynta in några hundratusen på kort varsel om det behövs. Målet är att radhuset skall vara avbetalt inom 25 år så vi kommer amortera extra när sambon har kommit tillbaka i arbete.

   Radera