söndag 22 januari 2017

"- Ingenting händer med mina pengar!"

Med jämna mellanrum kan jag känna att mitt sparade står still, men jag missar en viktig poäng. Det är fortfarande ränta på ränta effekten som råder, och därför kan första året kännas extra motigt.

I ett försök att räkna ut den kommande avkastningen av en familjemedlems potentiella barnspar så gjorde jag en ordentlig miss. I snitt genererar en indexfond 8% per år. Men om man månadsspar kontinuerligt så blir också räntesatsen relativ eftersom man hela tiden tillför pengar. Så pengarna som sattes in första kvartalet genererar fortfarande avkastning de kommande kvartalen.


Det går alltså inte att räkna ut vad 8% avkastning skulle ge på exempelvis 500 000:- i insättningar, därför att avkastningen blir större än så.




Nedan räkneexempel från Skatteverket:

"Peter öppnar ett investeringssparkonto under det första kvartalet 2016. Han betalar in 40 000 kr under det första kvartalet och sedan ytterligare 20 000 kr under det tredje kvartalet. Under året stiger värdet på Peters tillgångar på investeringssparkontot (utöver gjorda insättningar).


Schablonintäkten räknas fram genom att kapitalunderlaget multipliceras med 1,40 procent (statslåneräntan vid utgången av november året innan ökad med 0,75 procentenheter).Den schablonintäkt som kommer att finnas förtryckt i Peters deklaration år 2017 blir 731 kr (52 250 kr x 1,40 %). Eftersom schablonintäkten beskattas i inkomstslaget kapital med 30 procent kommer Peter att få betala 219 kr i skatt på sitt investeringssparkonto (731 kr x 30 %)."

Jag glömmer hela tiden bort att investeringarna jag gjorde för 1,5 år sedan fortsätter att arbeta från första dagen, och därför ökar pengarna allt snabbare över tiden. Avkastningen kommer alltså stå i relation till alla mina insättningar under 2016 + utbetalningar på aktieköp. Jag har försökt att hitta en matematisk formel för att räkna ut värdeökningen med en avkastning på 8%, men denna måste då göras månadsvis. Om man dessutom handlat aktier när dessa varit lågt värderade, och kursen sedan vänder finns det ännu större anledning att dra på mungiporna.

Skatteverket

Investeringssparkonton


Jag väntar med spänning på saldot på mina konton i slutet av detta år.







5 kommentarer:

  1. Jag gör detsamma som du, väntar alltså. 2017 kommer att bli mitt första hela sparår/investeringsår och jag haringen aning om hur det kommer att sluta? Spännande när man visserligen har ett fast månadsbelopp som pangas in kontinuerligt men sedan kan det ju komma överraskningar i form av jobbonus eller skatteåterbäring, Nej det ska bli riktigt kul när jag summerar 2017 :-)

    SvaraRadera
  2. Jag ser optimistisk på kommande 2017, dels för vårens utdelningar men också som jag nämnde i ovanstående inlägg (vad händer med avkastningen detta år i relation till första insättningen).

    SvaraRadera
  3. Tips: kolla in z2036 sparkalkylator! z2036.blogspot.se :)

    SvaraRadera
  4. Finns även en bra kalkylator på https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-rakna-pa-ranta-pa-ranta/

    SvaraRadera
  5. Första gången jag kom i kontakt med aktiemarknaden var för snart 20 år sen. Det som är viktigt är att inte räkna hem den framtida förväntade avkastningen. Risken är att man stirrar sig blint på sina innehav. Jag har alltid sålt på botten och missat börsuppgångarna. Så numera kör jag månadsspar och kör en ombalansering 2 ggr per år. Detta för att minska på den mänskliga faktorn (som i mitt fall är en brist).

    SvaraRadera