onsdag 14 mars 2018

Skippa uppesittarkvällen!


Jag har bestämt mig för att skippa uppesittarkvällar. Under de senaste månaderna har media uppmärksammat en mer oförutsägbar börs, något som jag själv också upplever. 


Natten innan löning brukar jag stirra in i ett förhållandevis tomt kylskåp, men det är inte inköpet av matvaror som jag brukar planera – utan kommande aktieköp.

Misstaget jag, kanske flera andra gör är att ”blåsa allt med en gång”.

Jag vet inte hur många gånger som jag gjort mina direktöverföringar till Avanza och bränt allt på aktieköp inom två dagar, bara för att sedan upptäcka att; om jag haft is i magen så hade jag kunnat köpa samma aktier för bättre priser en vecka senare.

För mig är frestelsen stor att pumpa in pengar i högutdelande aktier innan den stora direktavkastningen infaller under våren. Men jag har gett upp tanken på att blåsa allt inom en vecka.

Just nu påverkar: Trumps ståltullar, amorteringskravet, höjda räntor, fallande bostadspriser.

För mig, liksom för flertalet är det svårt att sia om hur detta kommer att påverka börsen.
Om inte binda ris åt sin egen rygg, så kan man istället säga:

 ”- Vi kommer få en svajig börs under 2018”.

Detta skapar ett förbehåll när man egentligen inte vet, och då har man inte sagt för mycket heller.

En löneförhöjning står för dörren, och det är jag tacksam för. Det blir inte mycket, men jag ser mig samtidigt om efter andra anställningar. Stagnation är någonting som skrämmer mig allt mer, och därför är det lika bra att testa någonting annat.


Vad säger ni om kommande uppesittarkvällen?

Mvh VÄL

6 kommentarer:

 1. Det är väl avhängigt av sparhorisont tänker jag. Jag har inte tänkt börja ta av mina investeringar på tio år och eftersom jag är i kapitaluppbyggnadsfasen är jag bara glad om börsen går ner de närmsta åren.

  Att sprätta iväg hälften av lönen på en aktie den 25:e för att sen se ett fall på densamma dagarna efter rör mig ungefär lika mkt som att ha köpt min bostad för 5mkr för att sen se en identisk lägenhet gå för 4,7 månaden efter - har jag gjort en någorlunda rimlig värdering av min bostad/aktie har jag imed stor sannorlikhet tillbaka pengarna med råge om 10 år.

  SvaraRadera
 2. Tack Fru.E.B

  Det är sant att vi måste se till en längre sparhorisont. Men jag menar att det kan vara bra att invänta köptillfällen också. Jag kommer sannolikt ha köp en bostad inom tio år, därför har jag inte ett decennium på mig. För egen del handlar det om impulskontroll, och försöka utmana tålamodet för att invänta bättre priser på börsen.
  Tack så mycket för att du skriver, skall kolla in din sida.

  Mvh VÄL

  SvaraRadera
 3. Uppersittarkväll är inget för mig, det blir så "hausigt", jag har nog med aktiestress ändå. Men visst kittlar det lite extra när lönen trillar in och pengar är överförda till Avanza. Jag har med tiden lärt mig att hålla lite på pengarna OM jag behöver. Eftersom aktierna normalt svänger lite kan jag invänta ett bättre läge men jag har aldrig lyckats hålla mig borta från köp mer än någon vecka eller två. Trigger happy finger :-) Jag lägger inte mer pengar innan utdelningssäsongen än jag gör under övriga året.

  SvaraRadera
 4. Procentpanik; en helt underbar kommentar av dig! :) Även jag har mitt "Happy Trigger Finger" Men jag beundrar dig över att du har så god framförhållning när det kommer till att hålla dig ajour med vad som skrivs inom ekonomi mm. Jag följer helst samhällsfrågor, politik kommande valet - men kanske också är relevant för de kommande åren.
  Denna månad kommer jag nog kunna lägga undan bra mycket mer än vad jag brukar, runt 10 000:- är mitt mål. Denna gång försöker jag boosta vårens kommande utdelningar, men läget måste också vara rätt. Vi får se hur allt ser ut den 27:e.

  Mvh VÄL

  SvaraRadera
 5. Japp den 27:e smäller det! Men nästa månad, april, kommer att vara en superinvesteringsmånad för min del. Troligen, om inte folk fått fnatt, och drivit upp kurserna på tänkta aktieköp. Jag får en liten bonus från företaget, skatteåterbäringen kommer och jag höjer mitt fasta månadsparande till Avanza med en tuselapp till 7000:- + aktieutdelningar som ska återinvesteras så jag landar en bit över 20 000:- nästa månad. Helt sjukt och jättekul!
  Jag försöker också hänga med I bade samhällsdebatten och vad som hander i övriga världen. Men ju fler nyheter jag får till mig desto mer inser jag att vi människor är de mest korkade och kloka varelserna som finns. Det finns ingen annan varelse som är så äckligt egoistiska som vi människor (tänk ekonomi kontra miljö) och heller ingen som är så ohämmat vidriga (ex. folkmord och etnisk utrensning). Nej ibland så tappar jag tron och blir jävligt trött på mänskligheten. Tur att man har vettiga människor runt om kring sig så man orkar med vardagen :-) Det finns ju även en o annan bloggare jag gillar skarpt. Då brukar jag skriva inlägg på deras sidor...

  SvaraRadera
 6. Tack Procentpanik för kommentaren: Jag kommer att kunna lägga mellan 10-11 000:- denna månad, just för att jag får en liten boost i lönen + att jag blir kompenserad för friskvårdsbidraget. Vidare har jag fått reducerat CSN, antar att jag betalt in så pass mycket så de börjar kunna dra av.

  Kollar in din sida under dagen.

  MÅ VÄL

  SvaraRadera