onsdag 28 april 2021

Det trygga med att spara pengar

 Hej på er!

 Jag har alltid varit indexkramare och haft en portfölj som haft en förkärlek för just indexfonder. 

Genomgående har jag sett hur mina innehav slagit index, men också för att jag inte plockat innehav. Fonderna har haft en bred exponering, och generellt presterat bra. I dagsläget finns inga intressen för räntefonder eftersom förvaltningsavgiften äter upp eventuell uppgång. Med tanke på att räntorna är fortsatt låga så lägger jag hellre likviderna i en nishbank eller sprider slantarna mellan fler fonder. Tricket har varit att hitta rätt avgifter runt: 0.20-0.30%

 

Mitt koncept var en fördelning av indexfonder 60% samt högutdelande aktier 40%. Vad jag däremot alltid varit lite sämre på är att skapa en krigskassa; när börsen blåser kraftigt och rea uppstår, då måste man kunna gå in med pengar. Det är fortfarande klart roligare med aktieutdelningar, men det måste viktas mot eventuella förluster.Att börja om känns spännande. 

Under det första 1.5 året i min nya lägenhet så har jag stormtrivts. Jag har unnat mig massa leksaker, vilket gjort att jag mer eller mindre lagt sparandet på is. Men har ändå lagt undan ca: 50 000:- sedan lägenhetsköpet, vilket är bra. 

Jag har en kompis som också ägnar sig åt aktier i grannkommun till mig, och det känns kul med pepp så jag orkar börja spara igen. 

Sparandet är någonting som jag har saknat under senaste året, detta för att rutinen motiverar mig till att hålla mig på tå - både med pengar och allmänbildning. 

Jag inser nu i rond 2 av sparandet; hur jag aldrig var helt off, i tanken när jag började spara - och inser hur min taktik var framgångsrik. 

60% effektiva passiva indexfonder

40% högutdelande aktier + lite likvider

 

Nya innehav

Jag har valt att köpa:

Cibus Nordic Real Estate (Fler utdelningar fast av mindre summor)

Samhällsbyggnadsbolaget (Köpte upp Hemfosa för några år sedan)

Handelsbanken Global Index Crit (A1 SEK) (Indexfond)

 

Rutiner

Jag genomgick en operation för brock i januari, vilket drog ned tempot avsevärt i några månader. Jag har gått upp några kilon för mkt, men eftersom det finns så mkt fina naturområden i trakterna cyklar jag bort övervikten lika fort under sommaren. 

Under året har jag unnat mig mkt leksaker; mest teknikprylar som jag tycker är väldigt roligt. Men jag har emellertid saknat att shoppa aktier. 

Eftersom jag är lite besatt av shopping funkar aktier lika bra; just för att det är köpet som jag kickar på. Jag får både shoppa, men ges också möjligheten att gå med vinst. 

Pandemin tror jag flertalet är rätt trötta på nu. Men jag bli extra uppgiven eftersom jag jobbat som lärare; och det känns ganska fruktlöst att undervisa tonåringar på distans; de loggar in, men har inte kamerorna aktiverade - så kan de kan likväl sitta och spela spel framför skärmarna.

Funderar på om jag skall sätta upp samma mål som sist: 500 000:- 

Tror jag blivit lite mer förnuftig denna gång, och vet var jag skall lägga mitt fokus. 

 

Mvh VÄL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


4 kommentarer:

 1. Ska bli kul att följa din "nya" resa :-)

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, tack. Ja det blir nog en ny resa. Jag saknar rutinen av sparandet. Med vänlig hälsning, VÄL

   Radera
 2. Instämmer. Gillar att du är igång igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren. Det känns skönt att vara tillbaka :)

   Radera