tisdag 21 februari 2023

Den fördubblade schablonbeskattningen på ISK

När jag som småsparare fick upp ögonen för ISK-kontot på Avanza var det en lättnad. Ingen deklaration, och en löpande schablonbeskattning istället för en klumpsumma 30% på vinsten vid försäljning av värdepapper. 
Det är så klart en politisk värderingsfråga!

Min lön kommer in den 25:e varje månad. Med det följer att jag betalar: kyrko, landsting samt kommunalskatt. Om jag då som sparare dragit ihop ett kapital på min första miljon förväntas jag att betala ännu mer skatt i samband med höjningen på ISK. Vad som är orättvist i resonemanget är hur jag kontinuerligt ända fram till min första miljon redan betalat skatt. 

Vänsterpartiet ville vara än mer progressiva och sätta ett tak; om du sparat ihop mer än 1 miljon skulle en 30% kapitalskatt tillkomma. 

Den löpande schablonbeskattningen höjs från: 0.375% till 0,88%

Om borgarna skulle tillträda efter senaste valet skulle ISK-skatten reduceras: 

"Uteblivet vallöfte

I valrörelsen lovade flera partier till höger sänkt skatt på ISK. I det så kallade Tidöavtalet, uppgörelsen mellan regeringen och Sverigedemokraterna, står att läsa att de första 300 000 kronorna på ISK-kontot ska bli skattefria under mandatperioden. I regeringens första budget fanns den slopade skatten dock inte med, något som väckt kritik."  Källa: SVT Nyheter/Ekonomi.

Nedan följer ett räkneexempel på hur kommande året kommer att se ut:

Jag var tvungen att ånga av mig

Ha det VÄL


3 kommentarer:

 1. Ja, hög beskattning på sparande är inte optimalt av många orsaker! Fy tusan.

  Får hoppas på bättring av regeringen senare under mandatperioden.

  //Leffe

  SvaraRadera
 2. Tack för kommentaren Leffe, hoppas att du får en fin dag :) Med vänlig hälsning, VÄL

  SvaraRadera
 3. Kul att du är tillbaka, håller du i det denna gången :-) Oavsett så är man inte alltid på topp och lusten att skriva varierar. Kul info om ISK-skatten. Jag visste inte att det rörde sig om så många tusenlappar mer i skatt när man nu har kommit upp i lite större belopp.Men bra att veta, då blir det troligen restskatt i år.

  Mvh // PP

  SvaraRadera