lördag 4 mars 2023

Närmar mig 250 000:-

Kommande drömmar.

 

Tacksamhet är inte underskattat nu. Jag lämnade enligt planen förorten, vilket var syftet med min blogg – och beskriva min resa därifrån. Tanken var att skapa en bättre levnadsstandard i ett bättre bostadsområde.Lånad Bild


Mål 1 är avslutat, vad händer sedan?

 

Jag spenderade somrar i ett stillsamt sommarstugeområde vid Mälaren. Jag och mina syskon ägde tillsammans ett litet knuttimrat torp som var det äldsta på bygden. Det saknades dock: toa, rinnande vatten och dragen el. Merkostnaden för att renovera hade blivit för omfattande, så vi valde att sälja.

 

Det har alltid funnits en dröm hos mig att återvända till samma område, och skaffa mig ett permanent boende. Detta kommer givetvis bli en mer kostsam historia eftersom jag då skall köpa ett hus, men jag har också en längre sparhorisont.

 

Mitt nästa delmål ligger inom räckhåll på 250 000: -

 

Denna gång har jag satsat på högutdelande aktier i vad jag tror är stabila bolag. Som vanligt brister jag i sakkunskapen om att skatta ett enskilt bolag; utan jag ger efter för flockbeteende, vad köper alla andra härute – och därifrån granskar jag bolaget för åtminstone förstå vad de tillverkar/säljer.

 

Just nu kommer utdelningar in från:

 

Aktier

 

Coca Cola

Proctor & Gamble

Castellum (delar inte ut just nu)

Nyfosa

Walmart

Colgate - Palmolive

Axfood

Investor

Boliden

Cibus

SEB A

Abbvie

Bank Of Nova Scotia

Taiwan Semicond Mfg Co

 


Passiva Indexfonder

 

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Handelsbanken Global Index Crit (A1 SEK)

Storebrand USA A SEK

DNB Global Indeks S

Länsförsäkringar Europa Index


För att spara lite pengar har jag sagt upp följande abonnemang


HBO Max (Använder kanske 1ggr per månad)

Adobe Photoshop (Fotar mindre under vinterhalvåret)

Spotify (Kör istället rippade skivor från min NAS)

Netflix (Utbudet är ganska dåligt i relation till vad man betalar för


Jag kör med en NAS hemma, vilket gör att jag kan rippa film/skivsamlingen och köra via nätverket. Med tanke på att jag numera bildredigerar högst sporadiskt så är det inte värt att betala 120:- per månad. 


Räntan på bostaden gick upp 


För tre år sedan hade jag bundit räntan på 1.30% och den har nu gått upp till rörliga 4.30% vilket inte var roliga nyheter. Jag får läsa in mig på hur jag skall få ned kostnaderna här. 


Glad över att jag får vara med i er blogg-gemenskap, och tackar för allt jag får lära mig härute. 


Mvh VÄL

 

 

 

 

 


4 kommentarer:

 1. Ett roligt mål. Fru IGMR är arkitekt och har alltid haft drömmen att bygga själv. Vi jagar och sparar till den drömmen nu. En skogstomt utanför Simrishamn är inköpt och skissandet pågår:)

  SvaraRadera
 2. Nu rör vi oss främst i bloggsfären; men nån gång hade det varit roligt att träffa andra bloggare för att se hur deras liv utvecklats sedan sparandet. Jag vet att mitt liv gått åt det bättre hållet. Men som sagt; jag börjar om med sparandet av fler skäl - dels för att upprätthålla en rutin i vardagen, och sätta upp ett nytt mål.

  Med vänlig hälsning, VÄL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är värdefullt att träffa andra bloggare och likasinnade. Tre av mina, numera bästa vänner, är människor jag träffat genom bloggen.

   Radera
  2. Så, det vore kul att komma i kontakt någon gång. Don't know how? Men det kanske går att ordna :)

   Radera