torsdag 6 juni 2019

Are You In Or Out?

Jag läste Procentpaniks rubrik på sin sida "Roten till allt ont är spekulation"

Detta fick mig att tänka! Sedan jag har skrapat ihop en blygsam förmögenhet på 370 000:- så böjar verkligen pjäserna röra på sig. 


Innehav som exempelvis Hemfosa har givit mig en avkastning på över 8000:- i stigande kurs + massor av utdelningar, alltmedan UBISOFT har legat back i över ett års tid nu (-3800 kronor). Portföljerna har tappat 10% sedan några månader, men jag sitter fortfarande still i båten.

Vad är rätt, och vad är fel?

Vad gör man; defensiv eller offensiv?

Det finns punkter att förhålla sig till: ett eskalerande handelskrig mellan "den blonda tofsen" och Kina, Theresa May avgår utan ett fullständigt Brexit-avtal, en oförändrad reporänta meddelad av Stefan Ingves + hur den svenska befolkningen underhåller sitt eget skuldberg i tilltron till fortsatt låg ränta.

Det är löjeväckande hur vi odlat en konsumtionskultur där folk tar sms-lån för att finansiera handpenningen till en bostadsrätt, detta  i ett ränteläge som inom några år kan barka åt ”Uglylima” (- Well, motsatsen till Nangijala). 

Har jag koll? För jag förnuftiga resonemang, och vad har jag lärt mig?

På riksbankens hemsida kan vi läsa följande

Inflationsmålet

"Det främsta skälet till att Riksbanken, precis som många andra centralbanker runt om i världen, har ett inflationsmål är att det bidrar till prisstabilitet, vilket skapar förutsättningar för god och långsiktigt hållbar tillväxt. 
Ett trovärdigt inflationsmål fungerar som ett riktmärke för de inflationsförväntningar som finns i ekonomin. Riksbankens inflationsmål är att hålla inflationen mätt med KPIF kring 2 procent per år." 

Om jag förstått det rätt har vi ett läge av en låg ränta för att stimulera konsumtionen i samhället och ge bränsle åt ekonomin. Som en positiv följd skall en stabil löneutveckling ske och en mer naturlig relation till prissättning på varor och tjänster uppstå.Men med fortsatt minusränta flyr folk storbankerna, och investerar istället hos nätmäklare. Med hårt förvärvade slantar köper folk bostäder till för höga priser med pengar som de inte har.

Vad händer då i en kultur där folk skuldsätter sig med snabba sms-lån, samtidigt som en negativ konsumtionskultur givit upphov till ett utbud av skit som vi inte behöver? b.la. en ohämmad reklamindustri spelmarknad; vadhållning, casinon online mm. 

This just makes med sad!
   
Hur gör jag personligen?

Jag hade min all-time-high i mina portföljer för två månader sedan. Jag skulle kunna sålt av samtliga mina innehav och invänta hur aktiemarknaden blöder ut, och sedan återinvesterat alla mina slantar.

Problemet är att ingen vet hur det kommer gå! Om alla investerare visste så skulle alla vara miljonärer.

Jag har haft bekanta som försakat stora profiter genom att sälja av i fel läge, och oftast gör de en sämre bedömning av läget – de sålde på chans. Ett bra förhållningssätt kanske skulle vara att bli mer defensiv och satsa på likvider och räntor. Om vi nu får en sättning framöver på hela 30% ligger jag kvar med mina innehav, tar en tillfällig smäll men gläds åt att shoppa loss till förmånliga priser. 

När jag sedan är mogen för ett bostadsköp, vilket är planen - så skall jag sälja med vinst och inte förlust.


Hur gör ni?



6 kommentarer:

  1. Jag tror inte på att tajma marknaden, men köper gärna lite extra när det gått ner.

    SvaraRadera
  2. Tack Investeringsundersköterskan för kommentaren. Well - jag gör som du, inväntar dipparna. Det är så otroligt många variabler att ta hänsyn till. Det går inte att förutse exakt vad som kommer att hända på marknaden. Många brukar referera till racet som "Finans-Porr" hur investerare försöker slå index genom eget sammansatta portföljer, snarare än att köpa billiga indexfonder.

    Mvh VÄL

    SvaraRadera
  3. Jag gjorde så att när jag var tvungen att flytta fonder till SEB så flyttade jag bara över likvider och jag gör månadsinköp så man kan säga att jag börjar om igen. Börsen går upp och börsen går ned. Därför blir det få inlägg i min blogg då jag i princip bara låter det rulla på varje månad. Men du har i nåt tidigare inlägg flyttat över till räntefonder för att parkera pengarna inför ett eventuellt bostadsköp.

    SvaraRadera
  4. Tack Prius för kommentaren :) Ja, det stämmer att jag nog knoppar av de innehav som går bäst under kommande år; förutsatt att jag går med vinst - annars kommer jag att avvakta. Jag har flyttat en större summa till en räntefond för att åstadkomma lite mer balans vid ett brett kursfall. Portföljernas viktning har fungerat för mig 60% indexfonder + räntor samt 40% högutdelande aktier. Vi får se om Trumpen backar i handelskriget, då vänder sannolikt konjunkturen igen :)

    Mvh VÄL

    SvaraRadera
  5. Jag har medvetet bara gjort ett enda inköp under maj månad och det blir nog lika lite under juni och juli månad. Skälen är två. Dels så har jag valt att lägga motsvarande summa jag brukar investera på börsen istället lagt på torpet. Jag har helt enkelt inte pengar att göra bägge samtidigt, jag måste prioritera. Del två är att jag samtidigt som jag "torpinvesterar" försöker bygga upp en liten budget igen som jag nästan raserade under maj månads alla roliga resor. Det tar ju som bekant tid, ett par tre månader innan jag är på top igen och så naturligvis infaller semester under juli/augusti och då vill i vart fall jag ha några extra kronor att spendera. Om inte så kommer jag att investera dem på börsen när semester väl är slut. Jag säljer Inga aktier oavsett konjuktur men jag kanske borde köpa lite mindre nu och istället ha lite mer pengar den dagen börsen börjar gå ner, vem vill inte handla när det är extra billigt? Men spekulerar det gör jag sällan eller aldrig.

    Mvh // PP

    SvaraRadera
  6. Hej PP: Det finns fler investeringar man kan göra: antingen i börsen, eller i sig själv.
    Känner mig lite avundsjuk för att jag inte har ett torp :( Jag tror dock du har full koll på läget, vi hörs på bloggen framöver.


    Mvh VÄL

    SvaraRadera