lördag 9 juli 2022

Att slå index

Ingången i mitt sparande har aldrig varit att slå index; jag har varken kunnandet eller orken. 

Efter vad jag tror blir min reboot av bloggen så ställer jag mig frågan: Skall kommande sparandet bygga på högutdelande aktier, eller mestadels på passiva indexfonder?Som det ser ut idag så har jag lagt en mindre summa på fonder och istället börjat med högutdelande aktier. För närvarande är värdet på mina innehav 139 293 kronor på Avanza, vilket känns som i startgroparna, men absolut inte från noll. Min portfölj har backat - 18.10% sedan början på året. Det kan ha att göra med att jag haft många Svenska aktier, samt mkt kopplat till fastighetsbranschen. 

Jag kommer att sätta upp mitt gamla sparmål om var 500 000:- på nytt och så får vi se vad som händer efter det? 


Mina innehav är enligt nedan: 


Aktier

Investor A

Boliden

Cibus Nordic Real Estate

Axfood

Castellum

SEB A

Nyfosa

Taiwan Semicond Mfg Co

Abbvie Inc

Walmart Inc

Colgate-Palmolive


Indexfonder

DNB Global Indeks A

Storebrand ISA A SEK

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Handelsbanken Global Index Crit (A1 SEK)

Länsförsäkringar Europa Indexnära


Jag drömmer igen

Vilka mål har jag satt upp denna gång?

Första målet på min sparande nådde jag för snart 3 år sedan, vilket blev en ny lägenhet. Jag hade fått ihop hela 410 000:- när jag sålde mina innehav, med en avkastning på över 80 000:- Jag gjorde mina första investeringar under 2016 och det känns som en evighet idag. Bloggen startade samma år, och lärandets resa började. Eftersom jag då låg så pass tungt in indexfonder så höll sig mitt sparande ganska stabilt, och jag upplevde sällan extrema krängningar. 

Någonting säger mig att kommande sparmål kommer att sträcka sig över ett längre period, men kanske återigen resulterat i ett bostadsköp - eller för att skapa trygghet mot äldre dagar. Mina utdelningar under detta året kommer att vara små, men det gör ingenting - jag vet hur resan börjar.

En gammal vän till mig sade: "Pengar måste jobba!"


Hoppas att allt är VÄL
5 kommentarer:

 1. Hej och välkommen tillbaka!

  SvaraRadera
 2. Tack Money. Kände en viss abstinens efter struktur; ordning och reda i vardagen - därför känns det bra att börja investera igen.

  SvaraRadera
 3. Kanske dags att börja följa din resa!

  SvaraRadera
 4. Bra att du kommer igång igen. Lärandet är livslångt inom investeringar. Jag tycker själv att den största biten jag lärt mig och den som jag haft mest nytta av är den psykologiska aspekten. Hur tänker och agerar(inte agerar) jag? Att läsa många investeringpsykologiböcker och göra en del antekningar är den väg jag har gått och det har gynnat mig både som person och investerare.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
 5. Det var länge sen och jag ser att du tar tagit lite paus från bloggen. Det här med investeringar har också varit en resa för min del. Man kämpar och just nu så är det inte roligt att spara på börsen. Därför ska man automatisera och ha jävligt tråkigt. Någon gång kommer det bli bättre och förhoppningsvis så har man köpt massa värdepapper på rea. Men världen känns svårare på något sätt, räntan går upp, inflationen stiger och elpriser och matpriser.

  SvaraRadera