onsdag 10 juli 2019

Bostad i sikte - Framme i mål


Hej alla glada sparare

För ett tag sedan sålde jag av mina portföljer när jag såg hur innehaven låg på topp. Då kanske en del av er frågar er: men vad gjorde du med pengarna? Ett bostadsköp är nu planerat, och bokningen är genomförd. Tanken var från början hur jag först skulle nå 500 000:- innan jag begav mig ut på marknaden, men nu har ett objekt visat sig för bra för att avstå ifrån. 

Nedan följer några bilder av kommande kommunen


Hur jag bor idag

Under alla år i stora staden har jag pendlat mellan generellt oattraktiva områden, oftast där jag inte upplevt att jag har föga gemensamt med de boende i området. Det har varit områden präglade av segregation i ordets vida bemärkelse: bostad/kultur/ekonomi. 

På den lokala parkeringen står nu en utdömd bil; sannolikt dumpad av en pundare som framgångsrikt reducerat bilens livslängd till ett dygn. När jag tänker på det, kanske sitt eget liv också? Däcken är punkterade, kofångaren sitter på svaj och fönstren är krossade. På bilens ruta sitter en lapp med texten: "Anmaning att flytta fordon!" och en varning. Ägaren måste enligt lag avlägsna fordonet innan angiven tid, annars måste vite betalas. Med facit i hand så vet jag, ägaren kommer inte dyka upp i tid. Bilen har nu stått där i två veckor.Mitt område är trots allt lugnt, och jag har aldrig blivit varken hotad eller rånad. Men känner ändå av en kulturell diskrepans: när grannarna ställer ut möbler och sopor i trappuppgången av lathet och ointresse. Mig veterligen tar sig inte en soppåse automatiskt till sitt sopkärl, utan behöver hjälp av sin ägare. Om en soppåse dessutom lämnats övergiven i ett trapphus under tre dygn under en intensiv värmebölja, så kan ni lirka ut resten - det börjar lukta förjävligt!

Jag lämnar snart den stora staden för att komma närmre familjen. Min relation till vännerna här har sedan länge sinat, och vi kom ifrån varandra: familjebildning, nya relationer, värderingar och arbetstillfällen. Well, dessa är några av de faktorer som spelat in, och det finns inte längre några incitament för varför jag skall bo kvar utöver arbetet. Jag jobbar här, men lever inte här.

Hur jag bor sedan

Inom några månader kommer jag att bära in flyttkartonger i en 2:a med utsikt över Mälaren. Lägenheterna i huset är nyproducerade med alla tilltänkta tillbehör: diskmaskin, tvättmaskin, tumlare + inglasad balkong med en utsikt över grönområden, och en insjö med guppande segelbåtar. 

Hela mitt bloggande har varit en resa mot en bättre bostadsstandard, där jag skrapat ihop det felande kapitalet för att slippa packet! 

Det låter hårt och okänsligt, jag vet det. Men jag tänker inte nu börja relativisera om mina grannars livsöden. 
Alla människor ges valet att anstränga sig för ett bättre liv. Jag har själv valt att utbilda mig, tjäna mer pengar för att  sedan köpa ett boende i en mer attraktiv stadsdel. Jag gör det för att slippa: utbrända bilar, sopor i trapphuset och kriget om tvätt-tider i den gemensamma stugan. 

Jag är inte för mer än någon annan, men jag vill bara bo bättre!

Slutet på det första kapitlet i sparandet

Risken i Avanza har sänkts, och jag har nu tillräckligt med likvider för att genomföra köpet. Endast en marginell del finns kvar i indexfonder. I månadsskiftet når jag 400 000:- vilket är nästa milstolpe, och är fullt övertygad om jag kunde nått en halv miljon också. 

Men det viktigaste med sparandet har egentligen utgjorts av två stora delmål: 

1. Att tjäna ihop så pass mycket pengar så jag kunde köpa mig ett finare boende. 

2. Att sona för mina brott! (Under lärarutbildningen drygade jag ut studiekostnaderna med vinsten från en försäljning av en sommarstuga; 350 000:- som kunde istället placerats på börsen). Ni kan läsa berättelsen här.

Med tanke på hur bra mina portföljer ångat på under åren på börsen känns det ändå surt att sälja alla innehaven nu, men jag har inget val - pengarna måste finnas på kontot vid köp. Under 4 år har jag upplevt: korrigeringar på marknaden, Brexit, Trumps handelskrig mot Asien och numera även Europa. 

Jag har haft tur, men också placerat pengar med omsorg. Ibland har jag oaktsamt legat ute med för mycket pengar i samma tillgångsslag: indexfonder + aktier i tron om att jag spridit riskerna. Well, det har jag - på sätt och vis! Såtillvida att jag genom indexfonder varit exponerad mot olika marknader, länder och via mina aktiebolag likaså. Men vad jag hela tiden saknat har jag plockat in nu; likviderna.

Vad händer efter bostadsköpet?

Jag har tyvärr inte tänkt så långt, så nu kommer verkligheten och biter mig i baken. Under åren har jag varit så upptagen att "ta mig från ett ställe", men inte fullt reflekterat över "vart jag skall jag skall, och egentligen - varför?" Massor av insikter har nått mig under de senaste veckorna, och vankelmodet har varit stort sedan jag sålt av alla mina innehav. Under hela sparandet har jag bevakat börsen och lärt mig att placera pengar. Men jag glömde bort hur jag skulle utveckla min vardag efter jag väl flyttat? 

Det är nu upp till mig att skapa ett liv som jag trivs med; ett liv som inte är kopplat till ekonomi utan hur jag skapar nya relationer. Jag har lämnar nu en stad där alla mina vänskapsband sinat pga. livets gilla gång, och skall nu starta om i en ny stad.

Strävandet efter en god ekonomi fortsätter

När jag påbörjade mitt sparande missade jag en viktigt detalj. Jag borde egentligen haft två st ISK-konton: ett för indexfonder + ett för aktieköp. På så sätt skulle det varit enklare att jämföra framstegen i relation till index. 
När alla utgifterna är betalda efter flytten påbörjas det nya sparandet. Detta kommer att bli extra intressant eftersom jag då äger en nyproducerad lägenhet som sannolikt också kommer att stiga i värde. 


Tack för att ni följer mig på min resa!

Mvh VÄL

17 kommentarer:

 1. Grattis VÄL,

  din berättelse hade vi aldrig fått höra via skattemedia eller media som är sammanlänkad med och/eller beroende av staten för sin fortlevnad.

  Tack för att du delar med dig.

  SvaraRadera
 2. Härligt att du nått ditt mål att skaffa en bättre bostad! Men som du är inne på så kan man ju inte bara sitta i sin lägenhet. Efter rekommendation av en kollega har jag börjat läsa "Munken som sålde sin Ferrari" och det var precis vad jag behövde. Där finns massor av bra tankar och metoder för hur man kan utveckla sig själv och hitta det som är viktigt och som man vill ägna sig åt. Kanske inte passar alla för storyn är lite tramsig, men samtidigt är det den som gör boken speciell. Ingenting är egentligen nytt, men presenterat på ett mer inspirerande sätt än många andra böcker i genren.

  Hur som helst ska det bli spännande att läsa hur livet blir efter din flytt.

  Mvh
  I-US

  SvaraRadera
 3. Härligt att få flytta, har själv bott i liknande område eller kanske t o m värre. Hoppas du finner vad du söker. Synd att man i stort sett behöver "fly." Att man är tvungen att köpa bostadsrätt för att få en dräglig boendesituation och inte ens det är problemfritt - med tanke på vad en bostadsrättsförening kan innebära med olika viljor och en hel del föreningsarbete för att det ska fungera.
  Senast igår slog tanken mig när jag åkte förbi ortens campingplats, kanske ett året runt boende i husvagn skulle vara något, men jag slog bort den tanken. Att tjoffa in sig i ett litet husvagnsutrymme, särskilt vintertid verkar inte så lockande. Hoppas allt går bra för dig och att det kommer bli frid och fröjd i ditt nya boende/Em

  SvaraRadera
 4. Jag blir glad för din skull när jag läser detta. Har själv bott i olika sorters områden. När vi sparade till husköpet bosatte vi oss i en lägenhet som visade sig vara omöjlig för mig att bo i. Dels området med otrygghet och gangsters i fina bilar som stannade trafiken och jiddrade med varandra, dels råttor på gården och som grädde på moset mat-os från Thairesturang.

  Boende är viktigt, så viktigt att vi inte orkade spara ihop alla pengar som behövdes utan tog ett blancolån på 300 K för att klara lagfart, pantbrev och del av kontantinsats. Skitdumt men helt klart värt det när jag ser tillbaka på det. Detta var 2015 och nu har vi raderat blancolånet och börjat spara. Nu har vi förmånen satt bo bra och skapa det liv vi vill leva. Du måste fortsätta blogga så vi får följa nästa kapitel.

  SvaraRadera
 5. Tack "Anonym No 1" Du har helt rätt i förekomsten av "en snävare vinkling av verklighetsbeskrivningen av sittande regeringen."

  I sedvanlig socialdemokratisk anda så häller de pengar på samhällsproblemen i hopp om att negativa trender vänder, men det gör det sällan. Jag står upp för en stark offentlig sektor, men tänker inte stryka någon medhårs när individer rättfärdigar ett högt skattetryck med att: ställa Sverige mot Amerika som ett varnande exempel. Vad som provocerar mig är hur vi förväntas acceptera svinnet av skattemedel; detta eftersom Sverige är ett föregångsland med gratis vård och skola.

  Om samhällskontraktet urholkas som ett slöseri med skattebetalarnas pengar, så tappar folk tron på den Svenska modellen.

  Mvh VÄL

  SvaraRadera
 6. Tack Investeringsundersköterskan! Det är alltid inspirerande att läsa dina inlägg, detta eftersom vi båda kommer från bakgrunder där lönesättningen lämnar en del att önska. Men egentligen är det egalt hur mycket pengar vi tjänar, utan det är mer intressant att hur vi placerar pengarna. Om vi lever på knappa marginaler, men ändå lyckas åstadkomma en bra avkastning är detta great! Tack för inlägget angående; hur vi skapar en ny vardag. Jag lovar - jag kommer inte sitta hemma på händerna, utan skall sträva efter ett nytt och fint liv.

  Mvh VÄL

  SvaraRadera
 7. Tack "Anonym No 2" Beträffande att bo i socialt tunga områden verkar vi ha liknande erfarenheter av. Bilar har bränts på närliggande parkeringar där jag bor, vilket gör att man kan tänka lite mer ekonomiskt; man behöver inte längre spendera pengar på grillkol, utan tar med marshmallows till den lokala parkeringen och festen kan börja. Någon annan har redan futtat på ;)

  Mvh VÄL

  SvaraRadera
 8. Tack IGMR! Jag minns hur vi diskuterade ditt blancolån förut, och mindes din historia. Det är spännande tider vi lever i och det måste kännas skönt att ni tyckte att det var rätt att flytta. Vissa fenomen går igen med "Jiddrandet av personer i sportbilar som stannar mitt på en huvudled, sida vid sida och blockar båda körfälten - bara för att snacka" Likväl som att ställa ut soporna i trapphuset i flera dygn, (Detta har jag bara sett - "i orten mannen!")

  Jag blir glad när jag läser hur du vill att jag skall fortsätta min blogg. I skrivande stund har jag varit nervös över att deklarera hur innehaven är sålda; - Vad skall jag nu skriva om i bloggen när aktierna är sålda? Well, vi har fortfarande några kapitel kvar om hur själva lägenhetsköpet kommer att gå till. Vidare byter jag stad, laddar om batterierna och skall sedan börja bygga en ny portfölj hos Avanza.

  Vi får börja så

  Mvh VÄL

  SvaraRadera
 9. Grattis och välkommen! Av bilderna att döma drar jag slutsatsen att vi kommer husera i samma stad framöver. Jag hoppas du kommer trivas och fortsätter skriva framöver också, det finns säkert mycket att reflektera över när man drar upp rötterna och börjar på ny kula någon annanstans.

  SvaraRadera
 10. Thanks Smygekonomen! Som man säger i staden: - Män guuuuuu, så trevvligt! :) Skall givetvis svänga förbi din blogg eftersom den är ny för mig. Tack så mycket för att du svängde förbi.


  Mvh VÄL

  SvaraRadera
 11. Låter som en riktig lyxbostad det där :-) Jag hoppas du blir nöjd med den.

  Med vänlig hälsning Slimis

  SvaraRadera
 12. Hej!

  Är du intresserad av att din blogg syns i flödet på bloggfeed.se och finansfeed.se? Det är naturligtvis helt gratis!

  Låter det intressant så får du gärna kontakta oss på kontakt@bloggfeed.se så kan vi ta det vidare därifrån!

  Med vänliga hälsningar
  Teamet bakom Bloggfeed

  SvaraRadera
 13. Grattis till en ny bostad vid Mälaren! Jag bor också precis så intill vattnet. Det var en dröm för mig som jag kunde förverkliga för ungefär två år sedan och jag ångrar det inte en sekund! Jag hoppas du ska trivas! Jag följer gärna din blogg, och länkar om ok. (Självklart är du välkommen att titta in hos mig också!).

  Hälsningar Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Louise för din kommentar. Det är verkligen skönt att äntligen få flytta. Det har varit en lång resa, men nu när 4 års sparande givit resultat så har det varit mödan värd.

   Mvh VÄL

   Radera
 14. Blir nästan lite tårögd när jag läser det här inlägget. Kanske är du närmare mig än vad jag trodde, geografiskt iaf. Bor ju i Stockholm och precis utav den anledning med brända bilar, snodda nollskenor från nätstationen och sedan brand i hissen och i trappuppgången.

  Sen hoppas jag att du hittar kärleken i den nya staden. Förmodligen ett nytt jobb och möte med nya människor. Jag hoppas att du fortsätter att spara och i och med bostadsköpet så blir nya kalkyler. Räntekostnader, amorteringar osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Prius

   Skönt att du fortfarande läser min blogg, det gör mig glad. Det stämmer att jag rört mig mellan Stockholms förorter. Men som sagt, nu sätter jag kurs mot min hemstad och gör det med viss frid i hjärtat. Men det är lika beklämmande när jag ser samma demografiska utveckling i hemstaden; det var detta jag ville komma bort ifrån. Jag lägger pannan i djupa veck, och hoppas innerligen att våra folkvalda politiker har mer utvecklade svar komplicerade dilemman. Vi är nog fler som önskar någonting bättre än kommentaren "Vi kompenserar för en åldrande befolkning". Själv menar jag att vi alltid kommer att behöva invandring, men snarare av sorten "arbetskraftinvandring". Vi lever i en sekulär kultur där våra resonemang är stadigt förankrade i en utvecklad demokrati. Konsensus ,som begrepp är inte främmande för en infödd svensk. Vad Åkesson blev häcklad för när han sade: "Svenskar är duktiga på att stå i kö" missuppfattades flitigt av många på vänsterkanten. Men vad han egentligen alluderade han på ett större resonemang som innefattar likande aspekter rörande: allmän hyfs och en intuitiv kulturell svensk överenskommelse om bemötandet/hanteringen av:, vårdinstanser, polis/ambulanspersonal, trappuppgångar, badhus - well - kort sagt; hur vi visar vår respekt för samhällskontraktet.

   Vi ställer upp på ett högt skattetryck så länge vi ser att; hårt förvärvade slantar landar på rätt adress. Men om allt fler bevittnar hur samhällets basala trygghetssystem vacklar pga. naiva glädjekalkyler i relation till integration, så tappar folk successivt förtroendet.

   Vi köper inte ett nytt boende bara för att ha tak över huvudet, utan snarare för att skapa en tryggare vardag.


   Mvh VÄL

   Radera
  2. Mina föräldrar kom som arbetskraftsinvandrare för över 40 år sen. Sverige var ett rikt land och industrin blomstrade. Att få jobb var inga problem. Arbetsförmedlingen hade en stor pärm med vakanta arbeten. Mina föräldrar har alltid sagt att jag måste kämpa hårdare än någon annan svensk. För det här är inte "ditt" land. Om du är likvärdig som en annan infödd svensk så kommer du att väljas bort. Därför måste du bli bättre och utvecklas mer.

   Kanske var det fel för de att säga så, men det har varit en motivation. Ett driv. Jag kom till Stockholm, utan vänner och utan kontakter och etablerade mig. Jag gjorde som alla andra och inte gnäller jag för att jag inte har samma förutsättningar som andra. Man har de förutsättningar man har och sen får man göra det bästa av det.annars blir man bitter lätt.

   Man ser redan att dagens pensionärer. Speciellt de kvinnor som stannat hemma med barnen.De är förlorare i dagens system för om pensionen är så låg att den hamnar på under Eus fattigdomsgräns och måste kompenseras med bostadsbidrag. Då är det ett systemfel. Den som inte under arbetsför ålder säkrar sin pension kommer att vara fattig. Med den svaga valutan vi har så finns helt enkelt inte utrymmet att åka bort varje sommar utan att det får konsekvenser för sparandet.

   Radera